Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортни проблеми в Италия заради стачка и дъждове

Рим наводнение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се провежда общонационална стачка на градския и железопътен транспорт. Недоволството  обхваща и други сектори, чийто протест е свързан  с Международният ден срещу насилието над жените.
Стачката в транспортния сектор  е в резултат на недоволство, породено от съкращения и липсата на назначения. Най-сериозно тя се усети в Рим и околностите му, където проливни дъждове създадоха  големи затруднения в трафика, допълнителни проблеми имаше и заради автомобилни катастрофи. Във всички големи градове протестът на градския транспорт създаде проблеми. Стачката на железничарите, която започна в полунощ, приключва в 21 часа местно време. Гарантирани са само високоскоростните влакове.

Транспортната стачка не беше изцяло отменена  за областите Пиемонте и Лигурия, както бе съобщено по-рано, поради големите наводнения през последното денонощие там. От комитета на пътуващите ежедневно с влакове граждани в Генуа подадоха официално оплакване до магистратурата  за безотговорното отношение на транспортните  профсъюзи и префектурите, които не са отменили стачката в район с червен код заради лошото време. Районът понесе големи щети от поройните валежи и придошли реки.  Националния протест  обхвана не само градския и железопътния транспорт, но изобщо обществения и частен сектор, включително кооперациите,  образованието, медицинското обслужване и авиокомпания „Алиталия”. Стачката  бе обявена в този по-широк диапазон във връзка Международният ден срещу насилието над жените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.