Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 3 декември: Сърце

Снимка: Архив
Сърце е днешната дума на деня, но не защото казват, че домът е там, където е сърцето, а поради историческия факт, че на 3 декември 1967 в клиниката „Гроте Шур“ в Кейптаун, Южна Африка, д-р Кристиан Барнард извършва първата трансплантация на човешко сърце. Така да се каже: влиза в ролята на хамалин като пренася цял един дом. Или в тази не на хирург, а направо на демиург – дарявайки живот. Въпросът за границите между научно и божествено си остава открит, ние просто както обикновено търсим символичното, тоест културното в избраното слово.
За бързата забрава, кратката памет и за това как символът подменя реалния тиранин разговаряме с блогъра Асен Генов. Поводът – смъртта на Фидел Кастро и промените в закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен.
• Бележки върху календара: един легендарен лютиер – Николо Амати, един пенсионирал се император – Диоклециан, и трима класици в киното. Композитор – Нино Рота, оператор – Свен Нюквист, режисьор – Жан Люк Годар.
С музика от „Дъ Смашинг Пъмпкинс“, „Франц Фердинанд“, Филип Глас, „Дъ Бютифъл Саут“, Ани Ленъкс.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд –..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Тадеуш Ружевич със съпругата си

100-години от рождението на Тадеуш Ружевич

В Полския институт се проведе среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България, по повод 100-годишнината от неговото рождение, с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и автори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството..

публикувано на 01.12.21 в 09:10

Десислава Алексиева, АБК: Книгите не бива да са луксозна стока

След българското участие на най-голямото международно книжно изложение – Франкфуртският панаир на книгата 2021 – и в навечерието на Софийския международен панаир на книгата в НДК от 7 декември. Как се справя книжният пазар, какви са проблемите на издателствата и книжарниците, каква е ролята на изложенията в пандемичната криза? Какви са проблемите пред..

публикувано на 01.12.21 в 08:30

Коледна благотворителна изложба в галерия „Артистика“

Една от големите пловдивски галерии „Артистика“ обединява признати художници и скулптори от цяла България в Коледна изложба около една прекрасна кауза, която за четвърта година вече стопля малките сърца в пловдивските домове за деца, лишени от родителски грижи – Мото Коледа. Под слогана „Отвори сърцето си, дари усмивка!“ се обединяват огромен брой..

публикувано на 01.12.21 в 08:05