Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По дигиталната нишка на АРИАДНЕ

БНР Новини
Помните ли древногръцкия мит за влюбената в Тезей Ариадна, която му дала кълбо вълнена червена прежда? На пръв поглед - що за подарък?! Особено като се има предвид трудната задача на Героя: да убие кръвожадния Минотавър, който обитавал Лабиринта на цар Минос в двореца Кносос. Дори да се справел с чудовището, съществувала реална опасност Тезей да се изгуби и никога да излезе навън. Изглеждало безнадеждно, но умната Ариадна намерила неочакван вариант. Докато навлизал в Лабиринта, Героят постепенно размотавал кълбото. А след като се справил с Минотавъра, по обратния път следвал червената нишка и стигнал до изхода . Оттогава изразът „нишката на Ариадна” Снимкасе използва като находчиво решение в сложна ситуация с много условности. Името се среща като Ariadne; Ariane; Αριάδνη; Ariádnê. Вероятно забелязахте приликата с АРИАДНЕ от заглавието. Само че проектът ARIADNE се пише с главни букви, тъй като идва от Archaeological Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe. Участват партньори от 24 научни и технически организации от 16 европейски страни (Италия, Великобритания, Холандия, Германия, Гърция, Австрия, Ирландия, Швеция, Испания, Словения, Унгария, Кипър, Чехия, България, Румъния и Франция). Това е Европейски проект по Седма рамкова програма България е представена от Националния археологически институт с музей при БАН, чрез Автоматизирана информационна система "Археологическа карта на България". Дигиталната карта има изключително важна роля за опазване на археологическото наследство, особено с оглед на различни инвеститорски и инфраструктурни проекти. Това е продукт без аналог, единодушни са специалистите от областта на историята, археологията, културата, икономиката, съвременното строителство. Така ARIADNE осигурява транснационален достъп на учени до данни, инструменти и ръководства, създава уеб - базирани услуги, основани на общоприети интерфейси. Всички данни вече са събрани в портал, достъпен през интернет, където те са преведени на английски език. Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България” непрекъснато се допълва и обогатява с информация. Трудът е огромен. В картата са нанесени около 20 000 значими обекта, но те са едва 1/10-та част от около 200 000 обекта на територията на цялата страна.
Краят на годината е време за равносметка, „сверяване на часовниците“ , поглед към най-близките и най-важни задачи през 2017-та година. От 8 до 10 декември 2016 година в НАИМ при БАН се провежда Работна среща по въпросите на наличната обработена информация, дейността на регионалните координатори по места, представяне на методиката на теренни издирвания с оглед актуализацията на данните и новия софтуер. В духа на съвременните технологии, пътят за популяризиране в Европа на значими български археологически обекти вече преминава по дигиталната нишка на Ариадне. Още подробности можете да научите от разказва в звуковия файл на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18