Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенефис и премиера в Телавивската опера

Месецът беше наситен с вълнения за израелските меломани. Първото голямо събитие беше концертът в чест на дългогодишната директорка на телавивската опера Хана Мунц – човекът, който създаде стила на театъра, през дългите години на своето управление създаде поколения любители на този вид изкуство, а и формира техния вкус и изисквания. За бенефиса прелетяха на свои разноски артисти от цял свят. Други, които не успяха да дойдат, като Пласидо Доминго, който е започнал своята кариера в Израел, изпратиха музикални честитки.

Операта „Норма“ от Белини бе дебют за новата директорка, назначена от министърката на културата на Израел. Тя бе избрала да заложи „на сигурно“. В Израел бе пренесена постановка, която близо 20 години се играе с неотменен успех в Италия. Режисьорът Алберто Фасини (бивш асистент на самия Висконти), от 11 години не е между живите и възстановката бе извършена от Виторио Борели. Много му помагаше и главният диригент на телавивската опера Даниел Орен, който десетки пъти е дирижирал точно тази постановка, а и познава вкуса на израелската публика. Така стана, че този път не слушахме операта на предпремиерата, а на генералната репетиция и станахме свидетели как до последно диригентът връщаше артистите и хора, та дори променяше местата им, така че да се чува максимално добре в залата. А имаше защо да се тревожи. Арменската супер-звезда Рачуи Басенц, в ролята на Норма доказа, че е певица с много топъл, цветен глас и прекрасна техника, но е за по-камерни театри. Трудно й бе да надвика хора, оркестъра и партньорите си в ансамблите. Затова най-често Даниел Орен спираше репетицията и искаше от всички други да пеят под сурдинка, а от Рачуи Басенц - с цяло гърло. В ролята на жрицата Адалджиза чухме легендарното американско мецосопрано Долора Заич. В соловите си партии тя показа наистина мощен глас и прояви на артистизъм. Много добър беше Хорът. Прекрасни бяха много функционалните декори.Самата постановка изглеждаше по начин, приемлив за Европа преди 20 години. За израелската публика, която чака от операта, най-напред да е театър, а режисьорът да ги смае с неочаквани решения, тя бе малко статична. Въпреки това, аплодисментите накрая прераснаха в дълги овации




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14