Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Библейската археология

БНР Новини
Доц. Екатерина Дамянова
Снимка: Емил Николов

Тя започва да се формира като наука когато изследователите откриват първите паметници на Изтока и Античността, свързвани със Свещената книга, а писмеността на древен Египет, на цивилизациите на Двуречието и Хетското царство, са разшифровани. По-късно разработеният от химика и Нобелов лауреат Уилърд Либи радиовъглероден метод за анализ на предмети с органичен произход разширява нейните възможности за постигане на научна достоверност. Но кои са онези места, събития, обичаи, ритуали и личности  от Стария и Новия завет, които откритите артефакти потвърждават в качеството си на доказателствен материал за разлика от множеството фалшификати? Какво разкриха до сега в процеса на своята работа с така наречените „Кумрански ръкописи“ учените, попаднали на тях още през 1947 година край Мъртво море с помощта на един овчар? Изясни ли се най-сетне автентиката на Торинската плащеница, изложена в италианската катедрала „Св. Йоан Кръстител“ и Кивота, съхраняван в една църква в етиопския град Аксум? А появата на Потопа или Витлеемската звезда преди хилядолетия?   
Разликата между реалности, фантазии и хипотези, както и между недомислици, фалшификации и реликви в съответствие с представите за свещено в съвременната библеистика анализира богословът доц. Екатерина Дамянова.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екскурзоводите в музея Анна Булгурова и Александър Богутлиев

Една от най-големите колекции на ордени и медали е в РИМ Смолян

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян е най-големият музей в Средните Родопи. Създаден е от неговия патрон Стою Шишков през 1935 година. Родолюбив учител, издател, музеен деец и общественик с европейски измерения. Повече за него и историята по създаването на музея ни разказват Александър Богутлиев и Анна Булгурова,..

публикувано на 05.06.20 в 17:12

Зараза отминава, зараза остава

Улисани в грижите си покрай коронавируса, сякаш се изпусна от очи друга опасна зараза, която върлува по нашите земи повече от година – африканската чума по свинете. Не е голяма утеха, че така не е само у нас, а и в цяла Европа. А тя съвсем не е отминала или заспала. Напротив, продължава да върлува и да съсипва поминъка на много хора и на цял сектор от..

публикувано на 05.06.20 в 16:50
Доц. д-р Милен Георгиев и билките Дяволски нокът (вляво) и Лопен

Дяволският нокът от Африка и един голям наш учен

Тази година наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в науката се присъждат за дванадесети път. Един от учените, които се открояват сред призьорите в единадесет категории е носителят на наградата в областта на природните и инженерните науки доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН –..

публикувано на 04.06.20 в 17:05
Доц. д-р Спас Ташев и арх. Ивелин Любенов (прави), Румен Василев и Румен Леонидов (седнали)

Възможно ли е Възраждането без масоните

Възраждането ни не е случаен процес. То е следствие от замисъла на множество лица и личности, обединени от националната ни идея, от българското. Резултати от дейността им днес са видими, но не са видими връзките им с авторитетите по онова време в Руската и Османската империя, в западноевропейските държави. Тези невидими контакти ни изглеждат невъзможни,..

публикувано на 03.06.20 в 17:17

Когато героите „проговорят“

Много ни се иска да ги видим оживели, присъстващи във времето ни, осветяващи мрачината на лутанията и терзанията ни със своите мъдри прозрения и напътствия… Изкуството – и особено театърът и киното – е магията, чрез която това може да се случи… Какво обаче се получава, когато героите проговорят? Кога магията се задейства и кога се превръща в бутафория?..

публикувано на 03.06.20 в 10:15