Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка до село Одраница и манастира "Свети апостоли Петър и Павел"

Свети апостоли Петър и Павел
Снимка: pravoslavieto.com

Предаването "Хоризонт за вас" ви предлага кратка разходка из пределите и околностите на един малко познат български манастир. Той носи името "Свети апостоли Петър и Павел", а според местоположението му е Одранишки, защото най-близкото село, край което се намира, е Одраница  - в пределите на община Земен, област Перник. 

Одраница е село-фантом, водещо се административно за все още съществуващо. Самият манастир, който е наречен на него, се намира на 22 километра от град Земен и на 4 километра от село Горна Глоговица, през което се преминава по пътя към обителта. Тя е на 1014 метра надморска височина в местността Присое и според преданието съществува от 17-ти век. Това разказва игуменът отец Ефрем, като допълва: 
Известено е, че от 1878-ма година - е възстановен манастирът. Така си пише, че е възстановен, но от кога е съществувал, саморазрушил ли се е, опожарен или какво е, просто са само предположения и гадания. Тогава, когато е възстановен, просъществува до 1944-та, -45-та, -46-та година и после вече е изоставен и се саморазрушава.
През 2001-а година манастирът отново е възстановен с помощта на дарители. Сега хората, които идват не са много, но това не е най-важното, казва отец Ефрем и добавя: Защото хората, които идват са до известна степен отбрани хора, които знаят за какво идват. 

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14