Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Станчева – талисманът на музикантите в Стара Загора

| обновено на 26.12.16 в 17:52
Татяна Станчева и директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов


Като гост на 47-я Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора имах щастието да срещна много интересни хора – както сред изпълнителите, така и сред публиката. Струва ми се, че не може да се говори за почитателите на музикално-сценичните изкуства в Града на липите и поетите, без да обърнем специално внимание на една забележителна личност – госпожа Татяна Станчева.

Тя е в публиката на почти всеки спектакъл – винаги елегантна, красива, дама, която изглежда и се държи безупречно. Уважението й към изпълнителите и изкуството се оглеждат във всеки неин тоалет и бижу, които, както разбрах, често кореспондират със сюжета на постановката и характера на главната героиня. Самата г-жа Станчева разказа, че част от музикантите я приемат за свой талисман и са споделяли с нея, че се чувстват некомфортно, когато не я видят в залата.

Това е човек, чиито професионални занимания през годините са били далеч от музикалното изкуство, но тя винаги му е отдавала цялата си душа. Член е на Обществения съвет на Старозагорската опера и тази година получи специална грамота, с която е обявена за почетен член на състава.

Татяна Станчева е сред хората – историци на културния живот в града. Паметта й е съхранила дати на важни събития, срещи с най-изявените творци на България от различни поколения, гостували в Стара Загора. Тя е от хората, които всячески са помагали на оперното дело и е сред инициаторите за осъществяването на много музикални събития.

Признавам, бях силно впечатлена от респекта, с който хората  произнасят нейното име и говорят за заслугите й в помощ на музикалното изкуство. Затова я помолих да сподели своите впечатления от 47-мото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14