Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската група "Пух" изнася последния концерт в историята си

Тази вечер в италианския град Болоня е последният концерт на световноизвестната група "Пух". Основана преди 50 години, днес тя слага край на своята музикална кариера.

Създадената на 28.02.1966 г. поп и рок група "Пух", ще приключи своята блестяща музикална кариера в града където изгря за първи път – Болоня. Това ще стане с голям концерт в най-голямата зала "Унипол Арена", която при такива случаи събира към 10 000 зрители.

Ще има привърженици на групата от цяла Италия и от различни поколения. Събитието ще е първо по рода си за италианска рок група, защото юбилейното турне с апогей в Болоня на "Пух" ще се излъчва пряко чрез сателитна система в 200 киносалона по цялото протежение на Апенините.

Името ѝ е избрано по вдъхновение от книгата на Алън Александър Милн "Мечо Пух", заради "онова детско във всеки възрастен човек". Окончателното оформяне на "Пух" до днес, включително със завръщането на  Рикардо Фоли, е с Роберто Факинети, Донато или Доди Баталия, Бруно известен като Ред Канциан и Стефано Дорацио. Те имат продадени над 100 милиона плочи, което определя лидерска позиция на групата  сред италианската ѝ конкуренция. Пробиват си път с кавъри на групите "Spencer Davis" и "The Four Seasons", за да разгърнат своя стил и популярност с песните си, някои от които са незалязващи хитове: "Piccola Katy" ("Малката Кети"), "Pensiero" ("Мисъл"), "Uomini soli" ("Самотни мъже"), "Chi fermerà la musica" ("Кой ще спре музиката") и др.

Те са първата поп група, подложена на цензура заради критична социална насока на някои песни. Винаги са били съпричастни на хуманни инициативи. "Пух" са познати на българската публика с концертите си в София още преди 10 ноември 1989 г.

Тази вечер в Болоня те ще изпълнят за последно своя богат репертоар, оставяйки на хората и поколенията радостта и мъдростта на своята музика. За своя голям принос за развитието на италианската музика "Пух" са отличени с почетното звание "Кавалери на Република Италия".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14