Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравеният Василий Пушкин възкръсва и за българската публика

Проф. Людмил Димитров
Снимка: Николай Кръстев

Култът към младия Пушкин влече със себе си и култа към неговия позабравен чичо. Но в тяхното време – първата половина на 19-и век – е било обратното. Големият авторитет и първият стихотворец в тази голяма аристократична фамилия е бил Василий Лвович Пушкин. Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" преводачът на поемата "Опасният съсед" от Василий Пушкин проф. Людмил Димитров.

Българският превод бе представен в Москва в музея на Василий Пушкин, открит през 2013 година в запазената негова къща, която според Димитров се е превърнала в един от най-хубавите литературни музеи в руската столица.

Чичото на Пушкин преживява своеобразно възкръсване за руската публика, след като в началото на 21-ви век излизат негови забравени стихове. 

Василий Пушкин бил доста скандална личност – бохем, полиглот, много обичан от руските интелектуалци по онова време, популярен в редица сфери на обществения живот. Приживе издава една-единствена книга. 

Според проф. Димитров е интересно как може да се пише на ръба на скандала поезия и това да се приема великолепно във времена, когато в Русия литературата е елитарно занимание:

Той не се вземал насериозно като поет, но тъкмо той с таланта си е подсказал на Пушкин накъде може да върви, как може да се формира пътят му по-нататък. От него Александър вижда размаха на една надарена натура по онова време в Русия. 

Поемата "Опасният съсед" експлоатира един "нисък" сюжет, но крие в себе си огромно литературознание и крие поетологични кодове, които и до днес не могат да бъдат разгадани, подчерта преводачът.

Цялото интервю на Николай Кръстев с проф. Людмил Димитров е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14