Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Швейцария заедно в историята

Снимка: culture-mfa.bg

Конфедерация Швейцария заема площ от 41 284 км, с което се нарежда на 133 място по територия в света. Населението на страната е близо 8 милиона души. Те обитават 26 кантона и говорят на 4 официални езика: немски, френски, италиански и  реторомански. В масовите представи по света Швейцария се свързва с понятия като: часовници и швейцарска точност, шоколад, Алпи, ски курорти и банково дело (в страната оперират  над 400 частни  банки).   
За българина Швецария има и други измерения. За тях разказва изложбата „България и Швейцария: заедно в историята”,  представена в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви”. Повод за проявата е 100-годишнината на дипломатическите отношения между двете страни. На 29 ноември 1916 година държавният вестник на швейцарското федерално правителство съобщава, че на 24 ноември 1916 година видният дипломат и историограф Симеон Радев връчва акредитивните си писма като извънреден и пълномощен министър на България към Конфедерация Швейцария със седалище в Берн. Оттогава тази дата се приема за начало на официалните дипломатически отношения между двете страни.
В експозицията могат да се видят оригинални документи, снимки, книги, постери. Подбраните материали разширяват представите ни за редица българи и швейцарци, допринесли за задълбочаването на двустранните отношения в областта на дипломацията, икономиката, културата, образованието, спорта и туризма.
Много са личностите, които съвременните поколения трябва да знаят и да помнят. Сред тях, например, е Луи Айер, швейцарец по произход, когото биографите определят като „българин по душа, основоположник на спортното движение в България”. Луи-Емил Айер е роден в Бе, кантон Во през 1865 година. Учи в Лозана, Женева и Ньошател. Преподава спортни дисциплини в град Вьове.
През 1893 година тогавашният български просветен министър Георги Живков се обръща към Швейцария за съдействие: младата новоосвободена държава има нужда от съдействие за изграждане на модерна образователна система. Сред пристигналите в България педагози е Луи Айер. Той преподава физическо възпитание в Лом, Силистра, Русе. Става главен треньор на юнашките дружества в страната. У нас слага началото на редица спортове, сред които лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. Юбилейна марка с лика на Луи Айер и специален пощенски печат. Снимка: Държавна Агенция „Архиви”Тъкмо той донася в България първата футболна топка. Освен уроци по спортсменски дух, с личния си пример показва на учениците какво е да си достоен човек. Луи Айер загива на фронта през Първата световна война като български офицер.
По повод 100-годишнината на дипломатическите отношения между България и Швейцария Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията валидира юбилейна пощенска марка, лимитирана серия от 11 000 броя и специален пощенски печат. Юбилейната марка е с лика на Луи Айер, заради неговия изключителен принос на учител, общественик, човек, който обича България и я защитава с героизъм и всеотдайност. Изложбата “България и Швейцария: заедно в историята” е отворена за посетители до 13 януари 2017 година в зала „Архиви” на Държавна агенция „Архиви” (на ул. „Московска”, 5). Предвижда се след това изложбата да се превърне в пътуваща и да бъде представена и в страната.
Още за личностите, българи и швейцарци, допринесли за развитието на двустранните дипломатически отношения в продължение на век, разказва доц. д-р  Михаил Груев, председател на Държавна Агенция „Архиви”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18