Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват в студа живеещите в най-отдалечените планински селца и махали на Смолянска област

Кметове и кметски наместници в населените места на Смолянска област са инструктирани да проверяват как са хората, които живеят в най-отдалечените планински селца и махали. 

Целта е да се избегнат тежки социални случаи като последната трагедия в село Киселчово, където преди седмица семейство възрастни хора бяха открити починали от студ в дома си.

Дългогодишни селски кметове от Смолянско наблюдават отвисоко сутрин селата си, за да видят дали на всички къщи комините им пушат. Ако няма дим, то ходят на място, за да проверят, обясни заместник-областният управител Андриян Петров:  

За целта е необходимо кметовете и кметските наместници да обикалят всички населени места и малки махали, в които се знае, че има хора. Там да се срещат с тях и да наблюдават какво е тяхното положение, както и дали имат нужда от нещо.

Зимната обстановка в планинската област е спокойна, допълни Петров:
Пътищата от републиканската пътна мрежа са перфектно почистени, като в момента 97 машини са на терена и чистят. Новата снежната покривка е между 7 и 15 см.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.