Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът Тома Михайлов гради школата по фагот в Перу

Тома Михайлов

За пореден път камерният ансамбъл „Софийски солисти“, ръководен от проф. Пламен Джуров, проправи нови пътеки пред публиката, която с любопитство и ентусиазъм посреща българските и световни премиери в програмите на състава. На 15 януари на родна сцена гостува фаготистът Тома Михайлов, който вече повече от 20 години живее и работи в Перу, а търсенията му като изпълнител са насочени към популяризирането на музика от перуански автори, създадена за солиращ фагот. В много от случаите самият той е вдъхновител за написването й.

В изпълнената с много хора Софийска градска художествена галерия в неделната вечер звучаха Увертюра и Концертино за фагот и оркестър от Алехандро Нуниес-Аяука. 74-годишният перуански композитор в момента живее в Швейцария, но често в музиката му се прокрадват типични национални мелодии, напомнящи за фолклора на страната. За топлото отношение Тома Михайлов се отблагодари на публиката и с бис, който стана повод да разкаже за интересните превъплъщения на нетипични за Перу жанрове като валс и полка, привнесени от емигрантите от централна Европа.

Тома Михайлов е роден в София и започва музикалното обучение с проф. Васил Павлов. После завършва с отличие Санктпетербургската консерватория и работи в Оркестъра на Санктпетербургското радио. По-късно учи и в Мадрид.

По време на едно от турнетата си в Латинска Америка той открива красотата, изразителността  и енергията на перуанската музика и разнообразието й в съвременните жанрове. В Перу работи в Националната консерватория и ръководи специалностите фагот, камерна музика и дирижиране. Дълги години е солист на Националния симфоничен оркестър на Перу, а също така във Филхармония Лима и оркестъра на "Пролирика" - Националната опера в Лима.

Заема поста музикален директор на Младежката опера "Бел Канто " и е директор на музикалния отдел в колежа "Санта Мария“. Преподава и ръководи първия Мастер по музикология в Перуанският католически университет.

Свири като солист и преподава майсторски класове в Мексико , Аржентина и Чили.Изпълнява първите перуански произведения за фагот и оркестър,фагот и пиано,дървен духов секстет и много други произведения, написани за него, с премиери в САЩ, Мексико, Аржентина, Италия и Австралия.

В продължение на повече от 20 години работи с перуански композитори от всички жанрове. Сега, по време на гостуването си в България, записа пиесите за първия в историята на Перу компактдиск с авторска музика за фагот.

Чуйте в звуковия файл интервюто с фаготиста Тома Михайлов и негови изпълнения на перуански произведения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14