Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Черкин спасява откриването на Зимните музикални вечери в Пазарджик

Пазарджишкият симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров
Снимка: Пламен Христов

За 42-ри път, от 26-и до 29-и януари в Пазарджик ще се проведат Зимни музикални вечери на името на проф. Иван Спасов. Установената вече традиция е концертите да са общо четири, да има участие на млади музиканти и на именити гости от чужбина, и първа да звучи Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров в концерта по откриването, който е с участието на Пазарджишкия симфоничен оркестър под диригентството на Григор Паликаров.


В интервюто си за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестрото съобщи първо новината, че цигуларят Светлин Русев е трябвало да откаже своето участие поради форсмажорни обстоятелства. Това е довело до поканата към пианиста Георги Черкин, който в толкова кратък срок - само с два дни предизвестие, се е съгласил да замине за Пазарджик и да изпълни като солист Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов в четвъртък вечер. Благодарен съм на Жоро (Георги Черкин), който каза, че за мен и оркестъра ще го направи. Не веднъж сме свирили както с него, така и със Светлин, но се надявам на един хубав концерт, който ще бъде допълнен, освен от традиционната Рапсодия "Вардар" в началото, която е запазената марка на откриването на фестивала, и с Богатирската симфония на Бородин, която доста отдавна не е звучала и мисля, че е изпаднала в леко медийно затъмнение, затова реших да я направим тази година, заяви Григор Паликаров - диригент на Пазарджишкия симфоничен оркестър.

Вторият симфоничен концерт ще бъде в неделя под диригентството на Харис Илиадис от Гърция и солисти от оркестъра, а в петък и събота концертите са камерни: в Пазарджик ще се представят Софи Дартигалонг - първи фаготист на Виенската филхармония, Селин Моане - първи обоист на Дрезденската държавна капела и Мария Принц - пиано, както и солистката на Софийската национална опера Габриела Георгиева в партньорство с пианиста Милен Станев.

Още подробности за фестивала в Пазарджик чуйте в звуковия файл - в интервюто с диригента Григор Паликаров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14