Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР отбелязва 261 години от рождението на Моцарт с концерт в зала "България"

Снимка: СО на БНР
На 27 януари преди 261 години е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще отбележи събитието с концерт тази вечер в зала "България" от 19.30 часа. Това е троен празник за меломаните, защото освен с музиката на Моцарт те ще се срещнат с две от най-ярките звезди на световната сцена в момента. Младият руски диригент Александър Земцов и магнетичният солист Миша Майски. Въпреки че принадлежат на различни поколения, в съдбите им има очевидно сходство. И двамата са родени и получили образованието си в бившия Съветски съюз, но днес са с чужди паспорти и са граждани на целия свят.

Александър Земцов и Миша Майски са сред цвета на легендарната руска изпълнителска школа. 39-годишният Земцов е възпитаник на прочутото училище за даровити деца в Москва, което завършва със специалност виола. Пътят му обаче продължава в Западна Европа – в Консерваторията в Маастрихт и Берлинската академия Ханс Айслер. В продължение на 10 години, до 2011 г., е водач на виоловата група в Лондонската филхармония и в този период преподава. Като виолист сме го виждали и ние, при това неведнъж на българска сцена, включително като солист на Радиооркестъра. Сега Александър Земцов поделя времето си между свиренето на виола, преподавателската работа във Виена и Лозана и по-новото си увлечение – дирижирането. Вече втори сезон той е главен диригент на Международния нов симфоничен оркестър в град Лвов в Украйна. Назначението на руснак в Украйна по покана на оркестъра там, именно в това неспокойно време, предизвиква голям интерес в медиите. Но Земцов разказва, че музикантите стоят над политическите битки. 

Виолончелистът Миша Майски идва за трети път в България, но това е първата му среща със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Татяна Иванова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14