Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушателски сигнал: Кадастралната служба в Ловеч издава скици с невярно съдържание

Снимка: радио Видин

Кадастралната служба в Ловеч издава скици с невярно съдържание. За това сигнализира слушател на „Хоризонт“, който е завел съдебни дела срещу службата заради отказ да получи необходимите документи с невярно съдържание.

След повече от година ходене по мъките и изразходване на много средства и нерви Ганета Минкова се обърна за съдействие към „Хоризонт“. Проблемите на Минкова са със Службата по геодезия, картография и кадастър в Ловеч. По думите й 3 пъти подава искания за издаване на скици на имоти в град Априлци, но и трите пъти получава документи с невярно съдържание или грешно попълнени данни:

Има един апартамент в едната част на къщата. Оказа се, че кадастърът е издал схема, че има два апартамента. Когато направихме сделката стана така, че аз съм придобила един апартамент, според кадастъра, но остава още един апартамент.

Вторият път се обърнах с искане към тях другата част на къщата близнак, за която нямам схема на етажите, да ми издадат схеми като ми напишат всяка схема колко е квадратурата на етажа. Оказа се отново, че има грешки в заповедта, актовете, написани с грешни номера, няма написани квадратури.

Третият път, като се обърнах към тях за имот на моя вуйчо, издават ми скица, в която пише, че сграда няма.

След подаване на жалби до Агенцията по геодезия, картография  и кадастър и до омбудсмана Мая Манолова, Минкова разбира, че единственият път, по който може да се сдобие с необходимите й документи с вярно съдържание, е чрез завеждане на дела в Административния съд. В момента тя води 2 дела.

До 27 януари така и не беше получен отговор какви са причините  от службата  да издават документи с невярно съдържание

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.