Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предупреди Румъния, че може да ѝ спре парите от еврофондовете заради спорния указ

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде под въпрос заради извънредния указ на правителството за амнистия и поправки в Наказателния кодекс относно корупцията, предупреди в ЕП комисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс:

ЕК има пряк интерес в този случай. Защото, ако се приеме, това законодателство може също да се отрази на изплащането на еврофондовете в Румъния. Трябва много да внимавам, когато разглеждаме темата. Ще анализираме проектозаконодателствто, но днес най-важното е да отправим политическо послание към румънското правителство – не обръщайте гръб на развитието, не отивайте в грешната посока, продължавайте и дръжте същия курс, колкото и болезнено да е това!

Изслушването на Тимерманс беше извънредно включено в дневния ред на мини пленарното заседание на ЕП. Евродепутатите от румънските управляващи социалисти, включително и техни колеги социалисти от други държави в групата на левицата, обвиниха зам.-председателя на ЕК, че не е чел румънските законодателни промени и че е политически пристрастен, спрямо легитимно избраното правителство на Румъния.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Румънски министър подаде оставка часове след масовите протести

Член на румънското правителство подаде оставка часове след масовите протести срещу указа, освобождаващ от наказателно преследване политици и чиновници за злоупотреби в размер под 45 хиляди евро. Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин..

обновено на 02.02.17 в 11:07