Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия "Границите на човешкото тяло": Тялото и кутията на Пандора

БНР Новини

Живеем във времена, когато успехите на медицината и навлизането на науката и технологиите все по-надълбоко в човешката природа водят до увеличаваща се средна продължителност на човешкия живот. За жалост спечелените години не означават автоматически повече здраве: житейският път в редица случаи остава белязан от множество болести, някои от които дори „подмладяващи се“.

И именно защото здравето и болестта не са „голи“ факти, а реалности, свързани с човешките права, чувствителност и достойнство, новаторски интердисциплинарни науки като биоетиката и биоправото се опитват да прокарат в наши дни нови мостове между факти и ценности, зачитайки нашата уязвимост, лично пространство и отговорност пред бъдещите поколения.

Надеждата все още си остава, спотайваща се кой знае къде в мистичната кутия на Пандора, отворена от нездравото любопитство на „дарената с всички дарове“ и захлопната от нея бързешком – уви, твърде късно, за злините и болестите, изскочили навън. Как можем да помогнем на тази на обща надежда самите ние?

Коментират юристът и автор на книгата „Видения в кутията на Пандора. Биоправо“ д-р Стоян Ставру, ръководителката на магистърска програма „Интегративна биоетика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ доцент д-р Валентина Кънева, докторът по философия и доцент към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Ина Димитрова. Своеобразни щрихи по темата добавя художникът Калин Николов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премълчаната история на мита за "Дядо Иван"

"Дядо Иван" е митологизираният образ на Русия, който е устойчиво залегнал в колективното съзнание на българите, живеещи под османска власт. Според мнозина този мит се е появява през Възраждането, но не всички са съгласни с това. Според дееца на Върховния македонско-одрински комитет капитан Йордан Трифонов (1908 г.) появата на "дядо Иван" произлиза от..

публикувано на 08.12.22 в 10:15

Фолклорът на Югозападна България

Фолклорът в Пиринския край е, до голяма степен, добре изучен и анализиран. Миграцията на населението по политически и икономически причини засяга етнографско-фолклорната култура на региона. За тази култура ще разкажат етномузикологът гл. ас. д-р Петьо Кръстев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, гл. ас. д-р Маргарита..

публикувано на 08.12.22 в 10:05
Доц. Жана Казанджиева

Консилиум за здраве

Под това заглавие обединихме темите, включени в поредния брой "За здравето": гастроентерология, редки болести, алергии и кожа. Гости с анализи и коментар по различните медицински аспекти бяха д-р Иван Лютаков, проф. Божидар Ивков и доц. Жана Казанджиева. В разговора с д-р Иван Лютаков – гастроентеролог от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ",..

публикувано на 07.12.22 в 09:09

Какви са обществените аспекти на психичното здраве и психичните разстройства

Сборникът "Обществени аспекти на психичното здраве и психичните разстройства", представя доклади от едноименната конференция организирана по проект "Психично здраве и социални неравенства", проведена през юни тази година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В нея се дава платформа на различни изследователи за дискусия по въпросите за..

публикувано на 06.12.22 в 11:42
Явор Йорданов, стипендиант на фондация

Еврика! Успешни българи: Явор Йорданов

Той е студент първи курс във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специалността, която е избрал да учи, е квантова и космическа теоретична физика. Заради многобройните медали и награди от международни олимпиади по физика и астрономия Явор Йорданов е и стипендиант на Фондация "Еврика". "Като цяло още от доста малък се интересувам от..

публикувано на 05.12.22 в 17:05