Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров: Първата ми задача е да помиря враждуващите в Софийската филхармония

Снимка: Булфото

След повече от десет години начело на Русенската държавна опера диригентът Найден Тодоров спечели конкурса за директор на Софийската филхармония. Националният институт вече две години е ръководен от временно изпълняващи длъжността директор - първо Виктор Стоянов от декември 2014 г., а после и Светлина Терзиева от юни 2016 г. досега.

Конкурсът, проведен от Министерството на културата в последния ден преди разпускането на правителството на Бойко Борисов, не мина без скандали: Първо бе организиран протест на част от оркестрантите и синдикалните организации в състава срещу непрозрачността на избора на директори на Филхармонията, а след обявяването на резултатите се появиха и обжалвания от страна на други участници. Междувременно бе обявен и контрапротест от друга част от филхармониците, които настояваха за провеждането на конкурс и избирането на постоянен директор.

Найден Тодоров, който е носител на приза "Музикант на годината 2012" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", вече е бил на длъжността гост-диригент на Софийската филхармония, затова се познава добре с музикантите от оркестъра. Сега той ще трябва да изпълни заложеното от предишното ръководство до края на настоящия сезон и много бързо да се ориентира за съставяне на план за следващия.

Аз мисля, че самият факт, че новият министър (Рашко Младенов) показа някаква подкрепа за Филхармонията и за мен, може би по някакъв начин предреши и отношението на филхармониците, тъй като в крайна сметка ние с тях нямаме някакви различия във виждането си за съвместната си работа. Това успях да го видя и на срещата си с оркестъра днес. Действително в Софийска филхармония има известно напрежение, което обаче според мен не е от самия конкурс, а са поредица събития от миналото, и моето мнение е, че конкурсът е тази капка, която е преляла чашата. Аз възприемам като своя първа основна голяма задача да помиря враждуващите групи в оркестъра и вярвам, че ще успея да го направя, защото поне до момента виждам тяхното добронамерено отношение към мен.

Какво още сподели маестро Тодоров в интервю за предаването "Алегро виваче" - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14