Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на българската култура и изкуство в Бразилия

Театърът във Форталеза, Бразилия

Форталеза е крайбрежен град, разположен в североизточния регион на Бразилия. Столица е на щата Сеара, с население около 3 милиона души.

Там от 9-ти до 26 февруари 2017 г. ще се проведе Панорама на българската култура и изкуство. Инициативата е на г-жа Нара Васконселос, която има голям принос за културните връзки между Бразилия и България.

В Панорамата са предвидени много и разнообразни събития в областите класическа музика, кино, литература, визуални изкуства, фотография: филмите "Съдилището" на Стефан Командарев и "Тилт" на Виктор Чучков; изложбaта "На кафе" на Орлин Атанасов; представяне на книгите "Дъщерята на реките" и "Преди да замлъкна" на Илко Минев и др. Множество срещи ще подпомогнат осъществяването на нови културни и образователни възки между двете страни.

Една от централните фигури в програмата на тези 16 дни е пианистката Борислава Танева - професор по пиано и заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Освен няколко рецитала изцяло с музика от български композитори, проф. Танева ще направи майсторски клас, ще изнесе лекции и ще представи възможностите, които предлага българското висше музикално образование.

Повече подробности чуйте в интервюто с проф. Борислава Танева в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14