Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Слава Рачева: Приказките са веруюто, което изповядвам

Слава Рачева
Снимка: Георги Бангиев

Това сподели в предаването „Нощен Хоризонт” куклената актриса Слава Рачева, която е изиграла на сцената на Централния куклен театър в София ролята на Малкия принц. Още много, много са нейните роли – не само на сцената на театъра, но и в редица радио и телевизионни предавания и постановки. Но за няколко поколения българи тя остава в спомените им със своето изпълнение на героя Педя човек - лакът брада от рубриката „Лека нощ, деца” на телевизията. Изборът й за тази роля става случайно, когато в Кукления театър се появява един човек от телевизията, който търси малък мъж. Тогава Слава Рачева казва, че тя е малкия мъж, защото играе всички роли на момчета. Одобряват я, защото и на ръст не е била много висока. А това било важно условие, защото актьорът е трябвало да се крие под една маса.

Педя човек - лакът брада е роден на 24 април 1961 и тази година ще стане на 56 години. Четири - пет кукли са правени на героя през тези години. Куклата заедно с гласа на Слава Рачева са летели в Космоса при полета на втория ни космонавт Александър Александров. В началото предаванията са се правили, излъчвали на живо, а текста актрисата е получавала малко преди изпълнението. Слава е седяла под масата на новинаря Никола Филипов, който с вълшебния косъм е извиквал на екрана Педя човек - лакът брада. В първите предавания актрисата дава името чичко Филипов на водещия на новините. И става негова кръстница. За Слава Рачева Педя човек - лакът брада е нейното второ Аз. И до днес хората на улицата я познават и спират. А тя благодари на всички за обичта, с която я даряват и ги уверява, че за нея те не са непознати, защото са й позволявали да влиза в дома им години наред.

Слава Рачева постъпва в Кукления театър още на 18 години. Работила е с режисьорите Атанас Илков, Николина Георгиева, Юлия Огнянова, Любен Гройс и много други. За нея особено значение има куклата, защото тя носи основните послания на сцената. Изграждането на ролята за актрисата е творчески процес, въпреки че винаги си е мислила, че това го е чула и видяла някъде и ще може да го направи. На репетициите много внимателно е слушала режисьорите. А с идването на публиката всичко се е получавало. Нещо като ток преминаваше между мен и публиката – казва куклената актриса.

Слава Рачева обича да чете, да решава кръстословици, да се среща с приятели, да ходи на Женския пазар, където също има близки познати, да общува с хората... Истинско удоволствие й доставя миенето на прозорци и домакинските занимания.

Обичта на актрисата към децата е безмерна. Тревожи я само, че в днешно време малките са отдалечени от театъра, защото са по-често във виртуалното пространство. По този начин те не разговарят, не общуват и се алиенират. Но надежда има – казва актрисата и се надява, че един ден всичко ще се оправи. „Майката” на Педя човек - лакът брада призовава родителите да обръщат повече внимание на своите деца, да показват, че ги обичат, да вярват в тях и да ги поощряват. Така те ще станат добри хора.

Слава Рачева – един творец с голямо сърце, зареден с много оптимизъм и добронамереност, който с вяра и надежда съхранява детето в себе си и до днес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14