Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна дарителска акция за набиране на експонати за музея в Дупница

Снимка: БГНЕС

Дарителска акция за набиране на документи, снимки и предмети започнаха служителите на музея в Дупница по повод 25-ата годишнина от създаването на музея. Целта е да се издирва, опазва и популяризира културно-историческото наследство на града и региона.

От екипа на музея призоваха жителите на общината, както и хората, свързани с Дупница и района, да дарят стари мебели, облекло, снимки, предмети от градския бит. Постъпилото ще бъде оценено и проучено от комисия. Това, което бъде одобрено, ще се съхрани и ще влезе като музейна единица в хранилищата. Акцията ще продължи до навечерието на юбилея.

Историческият музей в Дупница е създаден на 8 май 1992 година с Решение на общинския съвет, съгласувано с колегиума на Министерството на културата. Сформирани са 4 специализирани отдела - Археология, Етнография, История на България ХV - ХІХ век, Нова и най-нова история. Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век наследява фондовете на закритите къщи - музей “Станке Димитров - Марек” и “Васил Демиревски - Желю”.

За тези 25 години досега движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8 045 единици като основен и научно-спомагателен фонд, който след започналата дарителска акция ще се обогати значително. Новопостъпилите експонати ще бъдат показани в изложба - музеят, който се помещава в сградата на бившия Младежки дом в Дупница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14