Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуо Концертанте споделя музика вече 20 години

Дуо Концертанте

Георгита Бояджиева и Росен Идеалов имат забележителна кариера с многобройни рецитали в страната и Европа, с участия в престижни международни фестивали. Специално за тях пишат някои от най-ярките български композитори, като Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Божидар Спасов, Драгомир Йосифов, Велислав Заимов и др. Имат многобройни записи за фонда на БНР. Носители са на наградата "Кристална лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

На 1 март, с концерт в зала 4 на НДК от 19 часа, Дуо Концертанте ще празнува рожден ден. Произведението на Константин Илиев Седем багатели за кларинет и виолончело, което ще прозвучи за финал на празничната им програма, е първото, събрало музикантите като формация на 1 март преди 20 години в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски“.


В концерта в сряда за първи път в България ще прозвучи творба Cantillations за кларинет и виолончело на композитора Офер Бен Амотс. Пиесата е написана през 1997 година по повод конференция в Ню Йорк, посветена на Холокоста. Композиторът пресъздава мелодиката и маниера на традиционно речитативно пеене на текстове от древни еврейски ръкописи. Творчеството му е вдъхновено от еврейския фолклор на Източна Европа. Амотс, чиято майка е родом от Русе, умело преплита фолклорни елементи със съвременни ефекти, което създава динамичност, характерна за неговия музикален стил.

Програмата на концерта включва още произведения на Бах и Моцарт, на българските композитори Васил Казанджиев и Драгомир Йосифов, както и на по-малко известни у нас автори като Елиът МакКинли.

С какви спомени е свързана датата 1 март 1997 г. за Георгита Бояджиева и Росен Идеалов - чуйте в интервюто им за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Ще го откриете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14