Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София квартет - класиката като джем сешън

София квартет
Снимка: Станислав Димитров

Поредният концерт в календара на София квартет е на 9 март от 19 часа в камерната зала "България". Музикантите от обновения състав: Стоимен Пеев - цигулка, Йордан Димитров - цигулка, Валентин Геров - виола и Любомир Ников - виолончело, не се притесняват да представят на публиката си класическа програма в най-чист вид, с музика от Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен.

Нашият най-млад колега Стоимен Пеев предложи да изпълним цикъла "Изкуството на фугата", който идеално се адаптира за струнен квартет. Ние тази година на всеки концерт изпълняваме по два контрапункта и смятаме сега, до края на сезона, да изпълним целия цикъл. Другото е, че продължаваме с виенската класика - разкри малко за идеите виолистът Валентин Геров в интервю за предаването "Алегро виваче".

София квартет има свой дял в българската музикална история и биография, която задължава. В него са музицирали изявени български щрайхисти като Ангел Станков, Николай Гагов, Джефри Дийн. Валентин Геров е свързващото звено между дългогодишния опит и младото поколение квартетисти.
Аз се явявам доайен и до голяма степен идеолог на квартета - на концепцията за произведенията. Но от друга страна аз не съм закостенял и търпя влияние от младите - новата, свежа струя и всичко това, което е ново и положително. Мисля, че в момента тази метаморфоза и при мене, и при тях, е взаимна и по съвсем друг начин звучат всички произведения.

Чуйте цялото интервю с Валентин Геров в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14