Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вивапиано 2017 - среща на хората, които свирят за удоволствие

15 март е крайният срок за подаване на заявки за участие в поредното издание на конкурса за пианисти - непрофесионалисти "Вивапиано 2017". Шестото издание ще се проведе от 21 до 23 април 2017 година в София.


Конкурсът "Вивапиано" е за да се съберем около едни хубави рояли, този път в Националната музикална академия, и да общуваме чрез свирене на пиано. Често ми казват: "Аз не съм достатъчно добър за конкурс." Не е така! Елате, за да бъдем заедно, защото е наистина много емоционално и това мотивира да се работи върху собственото емоционално и интелектуално изграждане - 
каза за предаването "Алегро виваче" създателката на конкурса Даниела Дикова.

Девет са състезателните групи тази година, а едната от тях е за клавирни дуа. Няма възрастови граници - от 4 до 104, както обичат да казват организаторите. Членове на жури от българска страна са пианистите Елена Дикова и Александър Василенко. Ще има и гости от чужбина.

Композитор на тазгодишното издание е Георги Арнаудов. Той е предоставил специално свои композиции с различно ниво на трудност. Всички участници, които изпълнят и негово произведение в програмата си, ще имат право да се борят за Гран при на конкурса. Победителят ще бъде опредевен на галаконцерта, когато и самият автор ще се присъедини към журито.

За трета поредна година ще се състои и конкурса VIVAVOCE. Този път той ще бъде на името на големия български певец Петър Райчев и ще бъде насочен към тенорите-непрофесионалисти.

Какви още изненади крие "Вивапиано 2017" чуйте в интервюто с Даниела Дикова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14