Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Художничката Милена Ставриева: Не се отказвайте от мечтите си за творчество

В рамката на картината виждаме това, което позволява Душата ни

БНР Новини
Снимка: Мария Христова

Младата художничка Милена Ставриева е героиня в „Третият в студиото“, носейки аромата на Първа пролет и бурния отзвук от първата си самостоятелна изложба. Тя се случва навръх 8-и март в Народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895“ в град Трън и привлича общественото внимание в особен за общината период. 9 акварела и 11 картини с маслени бои, от които две са репродукции. От двете последни Милена откроява репродукцията си на картината на руския художник Богданов-Белский Николай Петрович „У дверей школы“ – „На прага на училището“, като от това предпочитание разбираме и за връзката й с художествените течения в руската школа.
Пътят към този успешен дебют е почти 20-годишен за чаровната художничка, която работи като строителен техник, но никога не престава да мечтае за четката, боите и платното. Десетилетия рисуването е просто хоби, докато приятели от Трънско не карат Милена „да рискува“ с таланта си. И чудото става.
Защо не бива да се отказваме от мечтите си за творчество и как се преминава през живота с любов и благодарност? Ще направят ли съвместна изложба Милена и съпругът ѝ, който също е художник – чуйте още от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15