Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на пианото - 29 март - Балчик стартира кампания за закупуване на нов концертен роял

Снимка: Академия Класика

29 март е 88-ият ден от годината, затова през 2015 г. е избран да бъде отбелязван като Световен ден на пианото, което има 88 клавиша.

Денят на пианото бе избран специално за оповестяването на нова инициатива - фондация "Академия Класика", която е организатор на международния фестивал "Дни на класиката в Балчик", стартира кампанията Piano24 за събиране на средсва, с които да бъде закупен нов концертен роял за нуждите на града. Той ще се съхранява в новата камерна зала на четвъртия етаж на туристическия център "Мелницата", наскоро реновиран, климатизиран и открит за гостите на Балчик.

Община Балчик и лично кметът на града Николай Ангелов, както и много известни български творци застават зад идеята и ще подкрепят кампанията: клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Борислава Танева - пианистка, заместник-ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров", Венета Нейнска - пианистка, създател на "Модо България", Теодосий Спасов - кавалджия, директор на "Музикална къща БНР" и мн. др.

В рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик" (22 - 29 юли 2017) ще се проведе един Пиано ден. Той ще бъде на 25 юли и ще има за цел чрез истински маратон от културни събития, свързани с пианото, да предизвика интерес сред гостите на Балчик и тяхната съпричастност. Предвиждат се Концерт на възглавници, рисуване на клавиши по крайбрежната алея, майсторски клас по пиано, концерт с участието на големите български надежди Надежда Цанова, Виктория Василенко и Светослав Тодоров, късна вечерна кинопрожекция.

Вече има и банкова сметка, където ще се събират средствата за новия роял:

Уникредит Булбанк
BG70UNCR70001522888431

Разработва се и сайтът piano24.org.

Още интересни подробности чуйте в интервюто със Сава Тихолов, излъчено в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14