Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тибетската медицина – някога и днес

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наричат Мустанг „вертикалната страна“ и „малкият Тибет“ и нищо чудно – не са един и два високите тукашни хималайски върхове, сред които се извисяват Анапурна и Даулагири. Но голямата височина в никакъв случай не е пречка за дълбочините, които съпътстват търсенията на духа. Доказва го раждането на традиционната тибетска медицина, свързвано с тези места. Какво не знаем за корените на тази древна медицинска система, за която се смята, че е създадена в нейния автентичен вид в забравеното и забранено за посещения на чужденци повече от седем века кралство с помощта на старинната религия „бон“? По какво се различават представите за човешкото тяло и физиология според тибетската и китайската медицина, често несправедливо смесвани една с друга в наши дни? Как студеното и горещото като феномени осмислят болестите и здравето далеч не само в един буквален смисъл на думата, а и като философия на живота и смъртта?
Картината в звук рисува лекарят Славян Стоилов, завърнал се неотдавна от Мустанг след проучване на местните лечебни практики, който разказва и за много любопитни нрави и обичаи в тази страна.
• Вечният двигател: юристът Стоян Ставру – Фестивалът на голия мъж в Япония или как модерните реалности успяват да променят древните традиции.
• 360 градуса: правистът Делян Недев – законът за магьосничеството в Папуа Нова Гвинея или как модерната юрисдикция не успява да промени древните традиции в някои части на света.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисувай като учен

Националният природонаучен музей при БАН ви кани на работилница за научна илюстрация, които организира заедно с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). На 2 юли Наталия Стамболова ще проведе две работилници на тема "Рисуваме теменужки в ботанически стил... или както би казал ученият – растения от семейство Теменугови"...

публикувано на 01.07.22 в 09:10

Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?

В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две загадки, разбунвали умовете – къде е гробът на Дякона и къде е покосен Ботев. Тоест, за двамата..

публикувано на 30.06.22 в 08:10

Еврика! Успешни българи: Иван Радев

Иван Радев е курсант в Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС". За постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката Иван Радев става носител на стипендията на името на акад. Димитър Мишев. Според преподавателя му проф. Борислав Беджев, той..

публикувано на 27.06.22 в 17:05

Не натискай червеното копче

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.) Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ...

публикувано на 27.06.22 в 14:20

Образование и възпитание чрез кино – защо не?

Към края на фестивала "Срещи на младото европейско кино" на 28 юни в София ще се проведе Европейска конференция "Кинообразование в училище". Над 40 експерти в областта на киното и педагогиката от културни организации и университети от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция,..

публикувано на 27.06.22 в 08:00