Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тибетската медицина – някога и днес

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наричат Мустанг „вертикалната страна“ и „малкият Тибет“ и нищо чудно – не са един и два високите тукашни хималайски върхове, сред които се извисяват Анапурна и Даулагири. Но голямата височина в никакъв случай не е пречка за дълбочините, които съпътстват търсенията на духа. Доказва го раждането на традиционната тибетска медицина, свързвано с тези места. Какво не знаем за корените на тази древна медицинска система, за която се смята, че е създадена в нейния автентичен вид в забравеното и забранено за посещения на чужденци повече от седем века кралство с помощта на старинната религия „бон“? По какво се различават представите за човешкото тяло и физиология според тибетската и китайската медицина, често несправедливо смесвани една с друга в наши дни? Как студеното и горещото като феномени осмислят болестите и здравето далеч не само в един буквален смисъл на думата, а и като философия на живота и смъртта?
Картината в звук рисува лекарят Славян Стоилов, завърнал се неотдавна от Мустанг след проучване на местните лечебни практики, който разказва и за много любопитни нрави и обичаи в тази страна.
• Вечният двигател: юристът Стоян Ставру – Фестивалът на голия мъж в Япония или как модерните реалности успяват да променят древните традиции.
• 360 градуса: правистът Делян Недев – законът за магьосничеството в Папуа Нова Гвинея или как модерната юрисдикция не успява да промени древните традиции в някои части на света.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стилиян Иванов за танца на въртящите се дервиши

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година през декември да празнуват смъртта му. Да, правилно чухте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“, защото се жени за вечността. Той казва: „Не жали по мен… Не казвай, че си тъжен… Смъртта ми може..

публикувано на 24.01.21 в 08:50

За не/спазените новогодишни обещания

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера. В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини..

публикувано на 23.01.21 в 08:15

Ментална аритметика и краснопис за успех и здраве

Предшественикът на днешните калкулатори, изобретен преди няколко хилядолетия, отново се връща в живота ни усъвършенстван и с нови функции. Сметалото абак(ус) е основното пособие в изучаването и практикуването на така наречената „ментална аритметика“. С придобиването на опит самият материален предмет става излишен, а овладелите метода..

публикувано на 22.01.21 в 16:05

Посока Беласица

Познаваме ли Беласица достатъчно добре? „Беласица“ е най-новият природен парк в България, обявен е за защитена територия през 2007 година, но дълго време като че ли остава извън вниманието на една част от хората, които обичат планините, защото се намира в гранична територия. В края на миналата година Българска фондация „Биоразнообразие“ създаде..

публикувано на 22.01.21 в 13:10
Паметник на Кръстьо Пишурка в Лом от 1933 г.

За Кръстьо Пишурка и случайния миманс в историята

Защо не съм и аз поет,  поет като Пишурката?  Ех, че ода бих направил  на баба си на хурката! Така в „Защо не съм“ Ботев се измайтапи с Кръстьо Пишурка преди около век и половина и оттогава се подсмиваме и ние. А Кръстьо Пишурка е много достоен възрожденец и будител – прави първите стъпки в съвременния български театър, създава..

публикувано на 22.01.21 в 09:00