Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тибетската медицина – някога и днес

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наричат Мустанг „вертикалната страна“ и „малкият Тибет“ и нищо чудно – не са един и два високите тукашни хималайски върхове, сред които се извисяват Анапурна и Даулагири. Но голямата височина в никакъв случай не е пречка за дълбочините, които съпътстват търсенията на духа. Доказва го раждането на традиционната тибетска медицина, свързвано с тези места. Какво не знаем за корените на тази древна медицинска система, за която се смята, че е създадена в нейния автентичен вид в забравеното и забранено за посещения на чужденци повече от седем века кралство с помощта на старинната религия „бон“? По какво се различават представите за човешкото тяло и физиология според тибетската и китайската медицина, често несправедливо смесвани една с друга в наши дни? Как студеното и горещото като феномени осмислят болестите и здравето далеч не само в един буквален смисъл на думата, а и като философия на живота и смъртта?
Картината в звук рисува лекарят Славян Стоилов, завърнал се неотдавна от Мустанг след проучване на местните лечебни практики, който разказва и за много любопитни нрави и обичаи в тази страна.
• Вечният двигател: юристът Стоян Ставру – Фестивалът на голия мъж в Япония или как модерните реалности успяват да променят древните традиции.
• 360 градуса: правистът Делян Недев – законът за магьосничеството в Папуа Нова Гвинея или как модерната юрисдикция не успява да промени древните традиции в някои части на света.