Здравната инспекция в Смолян започна разяснителна кампания за здравословно хранене сред подрастващите. Учениците от пети и шести клас на средното училище "Антим Първи" в Златоград също се включиха в обучението.
Здравните специалисти обясниха ползите от здравословното хранене и вредите от честата употреба на сладки, мазни, пържени храни и газирани напитки. Те обърнаха специално внимание на 16 от най-опасните добавки, влагани в храните и влиянието им върху здравето на хората.
Например използвания като подсладител аспартам /E951/ е невротоксин, свързан с по-нисък коефициент на интелигентност, мозъчни тумори, множествена склероза и умора. Доказано е също, че използваният като консервант серен диоксид /Е220/ унищожава витамините В1 и Е и предизвиква бронхиални проблеми. Влаганите в производството на колбаси консерванти натриев нитрат /Е251/ и натриев нитрит /Е250/ са особено токсични за черния дроб и панкреаса, твърдят специалистите.
Новите технологии промениха киноиндустрията. Изкуственият интелект е следващото ниво от развитието на седмото изкуство. Той ще трансформира киното, като..
16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с..
В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg