Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Другата страна“ в изкуството на Динко Стоев

„Динко Стоев поглежда в психическата бездна на човешкото същество, навежда се в неговата мрачна пропаст, за да го познае и разкрие“ казва професор Станислав Памукчиев за изкуството на своя приятел и колега Динко Стоев. Сега в галерия „Стубел“ виждаме един по-различен поглед към силно експресивното тълкуване на нашата природа и отношение към бит и култура. Обичайно художникът рисува голямо-форматни платна, обикновено два метра и повече. Сега в „Другата страна“ той представя в тези свои 20 творби един „по-човешки“ поглед към страданието и болката на малкия човек. Всички произведения са изпълнени с акрилни бои върху хартия, с една наситена и експресивна мазка. Динко Стоев казва, че в ранните си години е рисувал светли, радостни картини, които са намирали веднага прием у публиката. Тези неща сега искат размисъл, водят до едно по-дълбоко вникване в тяхната същност и послания. Завършил живопис при професор Иван Кирков, авторът е достоен син на своя прочут баща Генчо Стоев, като вникващ в душата и преживяванията на човеците, техните емоции и часове на самота. Вгледайте се в Слънчогледи“ или „Захапка“ това като че ли са онзи „Вик“ от творбата на Едвард Мунк, която ни кара да казваме „Никога повече“.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27
Атанас Карадечев

Скулпторът Атанас Карадечев, който извайва образа на Апостола

С нежна решителност и дълбока вяра скулпторът Атанас Карадечев извайва образа на Апостола, побиращ в себе си душата на българския народ. По повод 187 години от рождението на Васил Левски в пловдивското с. Марково бе открит поредният паметник, дело на Карадечев . Скулпторът гостува в "Нашият ден", за да сподели своето усещане за смисъл и..

публикувано на 19.07.24 в 09:55

Франсоа Артог за времето и неговите кризи

Франсоа Артог нарича книгата си "есе по концептуална история", а основната нишка в него е "режимът на историчност", чиято цел винаги е била (по думите му) да осветлява кризите на времето, т. е. онези моменти, в които ориентирите се разлюляват и настъпва дезориентация, когато се объркват начините на съчленяване на минало, настояще и бъдеще. Както..

публикувано на 19.07.24 в 08:45

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения. Спектаклите в този жанр..

публикувано на 18.07.24 в 16:22