Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оратория "Елиас" обединява предпразнично творческата енергия на хора и оркестъра на БНР

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР
Снимка: Булфото

Рядкоизпълняваната у нас оратория "Елиас" от Феликс Менделсон-Бартолди ще бъде представена преди светлите великденски празници на 7 април от 19.30 ч. в зала "България". Смесеният хор и Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще бъдат дирижирани от госта Владимир Кираджиев, а солисти ще бъдат Гиргина Гиргинова - сопран, Петя Петрова - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор и Карстен Мевес - баритон.


Това е една религиозна опера с много интересен сюжет, с много драматични развития, със страшно поетични моменти, с красиви арии, ансамбли и преди всичко - чудесни хорове. Подготовката, която Любомира Александрова е направила, е чудесна - хорът е в много добра форма, каза за слушателите на "Алегро виваче" маестро Кираджиев.

Любомира Александрова ръководи Смесения хор на БНР от началото на настоящия сезон и това е първата й по-мащабна работа с него. Според нея оратория "Елиас" е христоматия по пеене в хор. Когато се изпее едно такова заглавие, вече хорът е научен на много неща и всичко останало идва по-лесно.

Чуйте интервюто на Татяна Иванова с Владимир Кираджиев и разговора на Ирена Гъделева с Любомира Александрова в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14