Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Генезис" – авторски албум на Мартин Георгиев с Радиооркестъра, издаден във Великобритания

На 19 април във Варна в рамките на Европейския музикален фестивал публиката ще има шанса да се срещне в авторски концерт с един от успешните български музиканти, които градят кариера в Европа. Мартин Георгиев е млад композитор и диригент, учил музика във Варна и Лондон, а в момента асистент-диригент в Кралския балет "Ковънт Гардън". Той ще представи свои произведения от различни творчески периоди, включително най-новия си Концерт за контрабасов кларинет – един от малкото в света за този рядък инструмент, Концерт за маримба №3 в камерна версия и Струнен квартет №1.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Мартин Георгиев представи авторския си албум "Генезис", издаден във Великобритания от компанията ICSM Records на пианистите Иво Върбанов и Фиамета Тарли, с разпространение по целия свят. Дискът включва Симфоничен триптих №1 и Концерт за маримба №3 "Генезис" със солистка Татяна Колева. Записите са направени със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на автора. Творбите са създадени в период от около 10 години, докато Мартин Георгиев живее и работи в Лондон.


Чуйте какво разказва той за работата по авторския си компактдиск и за Третия си концерт за маримба, писан специално за Татяна Колева – известната наша перкусионистка, която живее от много години в Холандия. Какво е нейното усещане за работата по творбата на Мартин Георгиев – чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14