Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бай Ганьо като премиера в Радиоколекция

БНР Новини
Фотоколаж: Даниела Манолова

Чуйте рекламния клип. Правен е в продължение на няколко дни като финалният микс е на 23 март 2017 година в 5 студио на БНР от звукорежисьора Димитър Василев. Звуците и гласовете, които чувате в него, обаче, са доста по-стари. За да бъдем съвсем точни, става дума за един от първите записи на театрални спектакли в България изобщо, направен с цел адаптиране за радио и излъчване в ефир. Този запис е на около 58 години. 100 процентов аналогов запис с чудесни актьорски попадения, със свежи и колоритни ефекти и режисьорски стил, който въпреки предполагаемата студийна работа, успява да постигне релефността и убедителността на радио-филма.
Едно бързо проучване в историята на репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ прецизира датите и вече можем да кажем със сигурност, че записът на Бай Ганьо, драматизация в 14 картини от Челкаш по едноименната творба на Алеко Константинов, е направен след 5 май 1959 година, когато е била премиерата на спектакъла на Моис Бениеш на сцената на Народния театър и преди края на театралния сезон 59 – 60 година, когато минава и последното 112 представление.
В ролята на бай Ганьо е Никола Попов, театрален, оперетен и филмов актьор, роден в Бургас през 1899 година. От 1943 е в трупата на Народния театър. Умира през 1963.
През 2016 година Петър Маринков направи нова версия за Радиоколекция на записа на театралния спектакъл от 1959 година и от 17 април можете да чуете 10-те епизода на Бай Ганьо всеки делничен ден от 21.20 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минало в бъдещето – как ще оцелее Дом паметникът на Бузлуджа

„Летящата чиния“ на връх Бузлуджа  зрелищно се разпада на 1441 метра надморска височина. И докато ние българите имаме навика да мислим за чудатата постройка със щипка ирония, международната неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra разпознава архитектурната ѝ ценност отвъд идеологиите. Тази есен в някогашния „Дом..

публикувано на 25.10.20 в 10:15

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища. Ето какво сподели в "Артефир"..

публикувано на 24.10.20 в 12:50

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20