Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Театър и наука

БНР Новини
Андрея Брунело, Александър Михайлов и Димитър Узунов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: БНР

В работата си Андреа Брунело свързва театъра и науката. Той има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook (САЩ, 1997). През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера на пълно работно време. Той е основател и художествен ръководител на Teatro Portland (Тренто, Италия – www.teatroportland.it). Той е и художествен ръководител на Arditodesìo Company, професионална театрална компания, създадена през 2002 г. (www.arditodesio.org), за която е написал и продуцирал над 10 оригинални пиеси, които са представяни в цяла Италия и в чужбина. Тези пиеси се съсредоточават най-вече върху социалните проблеми и използват ораторски техники и техники за разказване на истории. През 2012 г. Брунело създава Jet Propulsion Theatre (JPT, www.jetpropulsiontheatre.com), постоянна лаборатория за театрално творчество, свързано с науката, учените и научните истории. Като изследователска лаборатория, която има за цел да разказва за науката, JPT – съвместно сътрудничество с Лабораторията за комуникации по физически науки към катедрата по физика на университета в Тренто, има за цел да покаже хуманната страна на науката чрез театъра. Брунело понастоящем е свързан с катедрата, където наскоро е преподавал курс, озаглавен Emozionare con la Scienza, за разказване на научни истории и за писане на научни театрални пиеси. Продукциите на JPT са както на италиански, така и на английски, и са представяни в множество театри, университети и училища. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минало в бъдещето – как ще оцелее Дом паметникът на Бузлуджа

„Летящата чиния“ на връх Бузлуджа  зрелищно се разпада на 1441 метра надморска височина. И докато ние българите имаме навика да мислим за чудатата постройка със щипка ирония, международната неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra разпознава архитектурната ѝ ценност отвъд идеологиите. Тази есен в някогашния „Дом..

публикувано на 25.10.20 в 10:15

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища. Ето какво сподели в "Артефир"..

публикувано на 24.10.20 в 12:50

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20