Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия излиза временно от Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия излиза временно от Шенгенското пространство. Поводът за това са срещите на Г-7, на които страната е домакин от днес до 30-и май, Италия излиза от Шенгенското пространство, за да може спокойно да се проведат срещите на финансовите министри от Г-7 в Бари от 11-и до 13-и май и тази на върха на 26-и и 27-и май в град Таормина на остров Сицилия. По всички италиански граници – сухоземни, въздушни и морски ще се осъществява контрол.

По този повод службата на гражданската авиация предупреди всички авиокомпании, извършващи полети от и за Италия, да информират своите пътници чрез интернет страниците си за промените и явяване по-рано на летищата за обработка на багаж и документи.

Специалните мерки за сигурност в град Бари за срещата на финансовите министри от Г-7, която започва утре са уникални - мобилизирани са 1500 полицаи, в града са монтирани 250 видео камери, дроните за въздушно наблюдение са три, отделно 40 смартфона за оперативна информация, а към оперативната зала за общ контрол ще бъдат включени 338 "електронни очи". Те са монтирани на жп композициите в района и на влака, който на 12-и май ще заведе специалните гости да разгледат град Матера, избран за културна европейска столица заедно с Пловдив през 2019-а година.

В Бари делегациите ще опитат различни за област Пулия и града ястия, от които най-популярно е това от ориз с картофи и миди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

ЕК даде последно удължаване на срока за вътрешни проверки между държави от Шенген

Пет държави от шенгенската зона без вътрешни граници получиха право за още 6 месеца да правят вътрешни проверки за нелегални мигранти. Еврокомисията обяви, че по закон Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия трябва да възстановят напълно свободното..

публикувано на 02.05.17 в 21:16
Марин льо Пен

Марин льо Пен: Ще прекратя Шенгенските споразумения за свободно движение в ЕС

Кандидатът на френските националисти Марин льо Пен заяви, че ще прекрати Шенгенските споразумения за свободно движение в ЕС, ако бъде избрана за държавен глава. Льо Пен даде заявка и че ще експулсира в срок от два месеца чужденците, за които е..

публикувано на 12.04.17 в 07:50

Мария Габриел: България трябва да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система

ЕП гласува регламент, според който всички граждани на ЕС и трети страни трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни при преминаване външните граници на Съюза.  Мярката е насочена към борбата с тероризма и феномена "чуждестранни бойци" –..

публикувано на 16.02.17 в 21:39