Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Явора Петрова – „Което искам“

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова
Творческите ми интереси са свързани с виталността на човека, човешкото тяло, лични емоции и състояния на духа… Моите арт стремления чувствам, че са близо до поезията… – казва в едно свое откровение художничката Явора Петрова. Сега, в галерия „Стубел“ показва живопис и рисунки, с малко особеното посвещение: „Което искам…“
И не от желание за странност, или стремеж към загадъчност, а защото Явора Петрова във всяко свое начинание е естествена, искрена, винаги различна. В случая тя отново е вдъхновена от мъдростта на Изтока, цитира по памет Сун Дзъ, за да засили ефекта на живописта и рисунката си, като нещо недоизказано, като някаква черна, тушова линия на хоризонта, като вътре - вън, като поглеждане в същността на човека.
Явора Петрова е завършила специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков. Изявен майстор на офорта и акватинтата, графични техники с много нюанси и въздействие. Заглавия на други нейни изложби като „Денят на Светеца“, „Вишнева градина“ и други са истинско усещане за времето, за сложното настояще, което тя умее да изрази с изкуството си адекватно и красиво. С много любов и мъдрост.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хенри Дейвид Торо из горите на Мейн

За първи път на български език излиза пътеписът "Мейнските гори" на Хенри Дейвид Торо. Книгата е следствие от три пътешествия на автора из горите на Мейн, отразени в трите ѝ части. В послеслова на проф. Албена Бакрачева четем следното: "Тази особено дълго носена – респективно дълго писана – книга отразява както различни фази от процеса на..

публикувано на 25.07.24 в 18:14

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

Стрийминг платформа излъчва на живо концерти и постановки

7Arts.bg е стрийминг платформа, която събира на едно място голямо разнообразие от изкуства както от родната сцена, така и от световната. Тя работи с някои от най-престижните български и световноизвестни културни институции – Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Българска армия", Театър "Възраждане", Royal Shakespeare..

публикувано на 25.07.24 в 11:06

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева , председател на УС на АБК, и Петко Славов , музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика. Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Световен кино-литературен форум – за първи път в рамките на "Синелибри"

На 10 октомври фестивалът "Синелибри" , посветен на литературата в киното, ще открие своето десето издание. Тази година организаторите подготвят вълнуващо събитие в рамките на фестивала – Световният кино-литературен форум BOB (Based-on-Books) , насочен към филмовата индустрия. В "Нашият ден" Станислава Айви разказва повече за предстоящия..

публикувано на 25.07.24 в 09:13