Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони с дебютни записи в БНР и в подготовка за концерта "Жените в музиката"

| обновено на 26.05.17 в 10:12
Снимка: Ани Петрова, БНР

Три чаровни и талантливи дами ще се съберат на една сцена на 27 май в концерт, озаглавен "Жените в музиката": цигуларките Лия Петрова и Йоанна Каменарска, и диригентката Любка Биаджони, която ще ръководи създадения от нея оркестър "София симфоникс".

В първа част ще звучи Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със солист Йоанна Каменарска /Трагична увертюра/. Във втора част ще бъде Концерт за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев със солист Лия Петрова /Сюита № 1 от "Ромео и Жулиета"/. Любка Биаджони ще дирижира.

Тези дни Лия Петрова получи отличието "Златен век" на Министерството на културата, а малко преди това извоюва трета награда на конкурса "Дебют - Берлин 2017". За софийската публика тя е подготвила Първия цигулков концерт от Сергей Прокофиев.

Йоана Каменарска е концертмайстор на Хамбургската държавна филхармония. Тя ще представи Концерта за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс. Събитието е в зала "България" от 19 часа.

Любка Биаджони неотдавна осъществи дебютните си записи със Симфоничния оркестър на БНР.

Чуйте от звуковия файл какво разказа диригентката за първата си среща с Радиооркестъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14