Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на мрежата на Салман Абеди може още да са на свобода, обяви британският вътрешен министър

Амбър Ръд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е някои от членовете на мрежата на атентатора от Манчестър Салман Абеди все още да са на свобода. Това съобщи британският вътрешен министър Амбър Ръд в интервю за Би Би Си.

Министърът обясни, че властите не могат да бъдат напълно сигурни, че групата на Абеди е напълно елиминирана. Нейният коментар последва разпространените тази сутрин кадри от охранителни камери на атентатора в Манчестър, непосредствено преди нападението, с призив към обществеността за повече информация за движението на Салман Абеди между 18 май и деня на атаката. При последвалата операция, която още не е приключила, бяха претърсени много жилища и бяха арестувани 11 души.

Амбър Ръд изтъкна, че "Ислямска държава" се опитва да въоръжава и радикализира младите британци и защити службите за сигурност като нарече безпочвени твърденията, че са били предупредени за готвено нападение от Салман Абеди. Тя уточни, че той е бил бивш обект на интерес от страна на МИ-5, че информация за него и хората около него е била събирана, но тя не бърза да прави изводи, че нещо е пропуснато.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Британската полиция разпространи две снимки на терориста от Манчестър Салман Абеди

Британската полиция разпространи две снимки на терориста от Манчестър Салман Абеди , направени от охранителни камери в нощта на атентата, при който загинаха 22 души  и отправи призив към всички, които могат, да дадат полезна информация за това къде е бил и..

публикувано на 28.05.17 в 08:20

Ариана Гранде планира благотворителен концерт в Манчестър

Поп звездата Ариана Гранде обяви, че планира да направи благотворителен концерт в Манчестър, след като в понеделник атентатор самоубиец отне живота на 22 души и рани десетки след на нейно изпълнение в английския град, преде Франс прес. В социалните..

публикувано на 27.05.17 в 10:20

Джонатан Портес: Трагедията в Манчестър няма да повлияе сериозно върху изборните резултати

Въпреки спадащата подкрепа за британския премиер Тереза Мей , консерваторите ще спечелят изборите с по-голямо от настоящото мнозинство, прогнозира пред "Хоризонт" Джонатан Портес от организацията "Обединеното Кралство в променяща се Европа". В..

публикувано на 27.05.17 в 09:10

Нови арести за атентата в Манчестър

Британската полиция арестува още двама мъже в Манчестър във връзка с бомбения атентат в понеделлник вечер, при който загинаха 22 души. Двамата мъже са задържани по подозрение в престъпления, свързани с тероризъм. С тях общият брой на задържаните в хода на..

публикувано на 27.05.17 в 09:05

Роджър Шанахан: Планиралите атентата в Манчестър не са имали предварителна идея за концерта

Експертът по сигурност Роджър Шанахан призова за по-сериозни мерки срещу радикализацията на младите хора. Според него атентаторът от Манчестър е класически пример на млад човек, увлечен по радикалните идеи. За предаването "Събота 150" той заяви: По..

публикувано на 27.05.17 в 08:39