Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железен орден за съвременно изкуство

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Косьо МинчевХудожникът Венцислав Занков, един от интересните и дейни създатели на съвременно изкуство, от 2019 година насам се вписа изключително интересно и стойностно в оценката и мястото на това творчество на днешната художествена карта. Той създаде и раздава всяка година Железен орден за съвременно изкуство „Венцислав Знаков“. И това не е някаква лична суета или желание да привлече внимание към себе си. А една възможност да се съизмерват и показват на публиката художници, които може би официозното и институционалното признание ги подминава.
Споменаването на някои от досегашните носители на този Железен орден, а това е сериозно изработен медал като художествен знак, са получили автори като Орлин Дворянов,  Дан Тенев, д-р Галентин Гатев, Веселина Сериева и други.
И ако Железен орден отива при човек, който успява да осмисли и изкаже в обем, форма и материал, до болка познати, но и трудно изразими състояния на човешката душа означава, че има смисъл да продължаваме – казва в едно свое интервю Венцислав Занков.
Тази година за това отличие бе избран художникът Косьо Минчев, който живее и работи в Ню Йорк, но има изяви и на нашата художествена сцена.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета книга на Саманта Швеблин на български

Първият роман на аржентинската писателка Саманта Швеблин (1978) се нарича "Отрова" и е издаден на български, както и втория – "Хиляди очи". Третата ѝ книга, публикувана у нас е сборник с разкази със заглавие "Седем празни къщи". Това е завладяваща книга, в която кратките разкази за наглед обичайни неща от нашия живот и отношенията ни с..

публикувано на 21.04.24 в 13:05

Благотворителен търг за набиране на средства за детския фестивал "Ние сме децата на реката"

Новоучредената фондация за изкуства InBetween организира благотворителен търг "Ние сме децата на реката" на 22 април в галерия "УниКредит студио" в София. Целта на инициативата е да подпомогне организирането на детски фестивал, чрез който децата и техните родители да преоткрият градските пространства и природата около тях чрез разнообразни занимания..

публикувано на 21.04.24 в 09:35
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10