Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландска седмица преди Блумсдей

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

„Каскандо“ от Самюъл Бекет в нощта на 11 юни е увертюрата към тази седмица, а от 12 до 16 юни ще ви представим една своеобразна панорама, чиято ключова дума е Дъблин. Дъблин е не само родно място на почти всичките ни автори ирландци, дори двама от тях са родени на една и съща модерна и престижна дъблинска улица с разстояние във времето от 200 години. Дъблин е и главният образ на една песен, чието заглавие е Rocky way to Dublin/ Скалистият път до Дъблин на групата The Dubliners и чийто главен герой напуска дома си през веселия месец юни, като оставя момичетата с разбити сърца, прегръща баща си и целува майка си, изпива пинта бира да уталожи скръбта и сълзите, отрязва си здрава трънка да прогони призраците и таласъмите, и, надянал новите си потракващи алпийки, прекосява блатата и подплашва кучетата по скалистия път до Дъблин.

В понеделник, вторник, сряда и петък ще чуете двуезично четене на откъси от „Одисей“ на Джеймс Джойс, романа, провокирал честването на Блумсдей с факта, че цялото му повествование обхваща тази точна дата, датата 16 юни 1904 г. и скоро след това и 16 юни изобщо, 16 юни всяка година.
Песента „Скалистият път до Дъблин“ е музиката на това четене.

Освен това ирландската програма включва:
„Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд, постановка на Магда Вълева от 1982 година с участието на Антони Генов, Иван Андонов, Петър Гюров, Любомир Младенов, Михаил Петров, Рут Спасова в понеделник, 12 юни, от 0.20.

„Училище за сплетни“ от Ричърд Шеридан
, постановка от 1985 г. на Вихрони Чачановски с участието на Константин Коцев, Петя Силянова и Анета Сотирова във вторник, 13 юни.
„Не аз“ от Самюъл Бекет, документален запис на представлението на живо, състояло се на 26 януари 2005 г. в първо студио на БНР, режисьор: Иван Добчев, музика на живо: Асен Аврамов в сряда, 14 юни 2017, от 0.20.

„Луната свети над Килинамой“ и „Среднощна история“ от Шон О’Кейси
в четвъртък, 15 юни 2017, от 0.20 часа.

и „Щастливи дни“ от Самюъл Бекет, постановка на Гриша Островски от 1994 г. с участието на Татяна Лолова, Петър Петров и Гриша Островски в петък, 16 юни, Блумсдей.

Панорамата събира ирландски автори от различни поколения, с разнообразни посоки на търсения, стилове, теми, амбиции и експерименти с формата. Общото е световната им известност. Общото е изключителният талант на разказвачи. И чувството за хумор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първото издание на „Под игото“ на български език

Величието на "Под игото": препотвърждаване

На 8 юли в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Големият наш артист се заема с начинанието след като преподавателите в българските училища в чужбина му разказали колко е трудно за техните питомци да вникнат в текста на Патриарха..

публикувано на 06.07.24 в 16:15

Седмица на животните в Радиотеатъра за деца

На своите най-малки слушатели Радиотеатърът предлага от 13 до 19 май "Седмица на животните". Животните са герои на много народни приказки, а често и писатели ги вземат за свои персонажи, за да изкажат вълненията и тревогите, които изливат с перото си. Оскар Уайлд например, който със "Славеят и розата" ни разказва за любов, преданост и..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Смислен разговор

"Не те виждам" е саркастична история, която Палми Ранчев разказва лирично. Сарказмът идва от болката по загубата на човешкото, а лириката - от обичта му към човека. Ще ви разсмее и ще ви натъжи. Без никаква автоцензура, авторът говори директно и нарича черното – черно, а бялото – трудно постижимо. Макар да е ситуирана сред безпътицата на..

публикувано на 10.05.24 в 18:02

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05