Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 27 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 32 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Музикален Среднощен радиоекспрес
редактор: Александър Янев
"Плейлистите на машинистите" – "Аеросмит".

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Вторниците са посветени на различни роли на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн. От грандиозното ѝ връщане в началото на 90-те с Майлз Дейвис, през дуетите с хармониката на Тутс Тилеманс в албума For My Lady (13) и Live@Banlieus Bleus, до един от последните ѝ концерти в Jazz a Vienne.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Уърлд и фолклорна музика от Швеция и Норвегия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Марин Иванов, Динка Русева, Георги Германов, Бойка Присадова, Динко Фърчанов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Много шум за нищо" от Славка Славова

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Веселите градски музиканти" от Братя Грим

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота: Как се прави маджун или петмез от захарно сорго. Как фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство.
Разговор с Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника Лайф".
• 129 години след като на Черни връх се основава Българският туристически съюз - как следват заветите на Щастливеца днес. Разговор с представител на съюза.
• Спомен за Валери Петров на 10-ата годишнина от смъртта му. Записи от Златния фонд на БНР.
• Разговорът – Избрано
- Поглед към космоса от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", град Варна. Разговор с доц. д-р Веселка Радева, старши преподавател по астрономия.
- За стремежа към знание и съвършенство няма възраст. Разговор с 88-годишния Петър Шойлев, завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет.

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука – Избрано
водещ: Василена Мирчева
• Отлагането, каква е причината за него? Какво ни кара да отлагаме вършенето на задължения и спазването на срокове? Разговор с психолога д-р Радостина Минина.
• Защо отлагането може да донесе ползи и то в много неочаквана област, каквото е обработката на земята. Повече за безоранното замеделие и ползите от него разказва геоекологът Радина Калдамукова.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Албена Велева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• Фестивалът "Реките на София" подготвя петото си издание - разговор с Мартин Янков, организатор на събитието.
• Британската рок група Editors с концерт в София – представят ги организаторите и Петар Шварц и Али Абдала от българската рок група ALI, които ще открият концерта.
• Теа Монева за книгата си "Мандарини по Мариенплац".
• Композиторът Дамян Михайлов за проекта си "Опит със Златоустовата литургия", в който създава изцяло нови вокални аранжименти за песнопенията от православната литургия, на съвременен български език.
• Илия Щирков представя книгата си "Подводни мемоари".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на най-новия компактдиск на Cappella Mariana с ръководител Войтех Семерад, с произведения от франко-фламандски композитори от XV век, достигнали до нас в централноевропейски ръкописи като кодексите "Специалник", "Страхов" и "Вроцлав".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Кирилицата като знак за идентичност и държавен суверенитет в средновековна Босна и по-късно в историята на страната – проф. Емир Филипович от университета в Сараево, Босна и Херцеговина.
• 30 години "За думите" (от фонда на предаването): писателят Георги Данаилов за думите.
• Игрословица: игра с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: учителите и поправката в Закона за училищното и предучилищното образование, приета неотдавна от Народното събрание – Борис Илиев, учител по БЕЛ, инициатор на подписка за отмяна на поправката в закона.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Пивовари
Епизод четири: Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот.
В него двама пивовари – единият в Пловдив, другият в Бургас съвсем отделно един от друг, мечтаят и създават "жива бира". За страстта да вариш "жива бира", за спецификата на варенето, за метаморфозите на продуктите и ароматите с които те са съпроводени през целия технологичен процес, както и занаятчийството и традициите на "крафт пивоварството", разказват: Иван Карагьозов, бранд мениджър на малка крафт пивоварна в Пловдив и Юри Сидоренко, собственик на крафт пивоварна в Бургас.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Дарина Маринова
Какво е "къса клечка" в изкуството и дали кореновата ѝ система не лежи в идеологиите, на които българските автори са съвременници? Как се илюстрира гласът на дълговечното и какво има в подножието на молива? – тези въпроси ще бъдат в основата на разговора с художника Калин Николов, уредник на Графичния кабинет на Националната галерия – "Квадрат 500", изследовател на изкуството и автор на неотдавна публикуваната книга "За късата клечка и съдбата".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика" - Избрано
водещ: Мария Вълчанова
Спомен за незабравимия Димитър Христов
Музиката на един от най-ярките творци на нашето време от последния половин век звучи в две поредни издания на предаването. Спомняме си за композитора, теоретик, философ и педагог проф. д-р Димитър Христов заедно с неговите почитатели и съмишленици проф. д-р Ганка Неделчева, проф. д-р Елисавета Вълчинова-Чендова, проф. д-р Явор Конов и журналиста Кин Стоянов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
Разказваме за предстоящия фестивал Station Street, който ще се проведе от 5 до 8 септември в Пловдив. На сцената ще се изявят групите Smallman, Villagers of Ioannina City и още много други банди, както български, така и чуждестранни. Мероприятието ще се състои на улица "Иван Вазов" в Пловдив, а богатата музикална програма включва 18 групи. През 2024 г. фестивалът ще отбележи второто си издание, като тази година ще предложи не само музика, но и събития. Разговаряме с нашите гости Александър Генчев, създател на гейминг бирарията CoolDown Pub, и Емил Тотев, съосновател на платформата за градски игри "Вътрешен глас".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Животът в джаз извън радара – където остават безброй интригуващи артисти, чиято музика все още не е попаднала под светлината на големите прожектори. Фокусът ще падне върху няколко от тези непознати имена, чиято музика притежава непредсказуемостта на непопулярното – Àbáse, Finn Rees, ARI TSUGI, Simon Jefferis…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25