Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Добройков поема закриването на сезона на Радиооркестъра

Константин Добройков

В историята има не един и два случая, когато така са изгрявали звездите на много музиканти - когато един концерт или спектакъл е застрашен да бъде отменен, поради заболяване на титуляра, ако има добре подготвен заместник и той се представи на ниво, публиката винаги помни подобни жестове.


Закриването на сезон 2016/2017 на Симфоничния оркестър на БНР на 9 юни трябваше да бъде последният концерт за Росен Гергов като главен диригент на състава. Програмата е избрана от самия него и е много амбициозна: включва премиера за България на творбата "Учение за хармонията" от Джон Адамс - един от най-популярните съвременни американски композитори, и грандиозната симфонична поема "Тъй рече Заратустра" от Рихард Щраус, с изключително популярните начални фанфари, използвани години наред като олимпийски сигнал, но иначе много рядко свирена у нас, заради мащабността и взискателността към оркестъра. 

Росен Гергов се оттегли от участие в този концерт броени дни преди началото на репетициите, поради здравословни проблеми. И неговата роля веднага пое Константин Добройков, диригент в Държавна опера - Пловдив от 2013 г. насам. Това, разбира се, не е случайност. Младият музикант, който е американски възпитаник и вече трупа репертоар и опит, през целия сезон работеше с Радиооркестъра като асистент-диригент по покана на самия Росен Гергов. Неговата подготвеност в този критичен за оркестъра момент е особено ценна и спасява оркестрантите от стрес и промени точно преди финала.

Концертът ще се състои на 9 юни от 19.30 часа в зала "България" и ще бъде предаван пряко по Програма "Христо Ботев".

От звуковия файл чуйте какво разказва за себе си и за работата с оркестъра диригентът Константин Добройков в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14