Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински хор спечели голямата награда на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик

| обновено на 15.06.17 в 09:33


Гран при за цялостно представяне в Седмия хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик журито присъди на "Ave Musica" от Украйна. Съставът от Одеса с диригент Сергeй Савенко си тръгва от България с позлатената статуетка и най-голямата парична премия. Младежите от "Ave Musica" са водачи и сред смесените хорове.

Много енергия и високо вокално майсторство демонстрира Мъжкият хор на Естонската академия на науките, победител в категория еднородни хорове и носител на специалния диплом от Съюза на българските композитори за изпълнение на българска песен от чуждестранен хор - "Черней, горо" от Христо Манолов.

Съставът на Яна Делирадева - хор "Детска китка" от Пловдив, и "Perpetuum mobile" от Литва, воден от Беата Кияускиене, си разделиха призовото място в категория "Детски и младежки състави".

Момичетата от хор "Детска китка" получиха диплом и парична премия от Съюза на българските композитори за изпълнението на песента "Кукери" от Филип Павлов. Ръководителката Яна Делирадева взе приз от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство.

По време на награждаването артистичният директор на фестивала Валентина Георгиева поздрави и останалите детски хорове от Чехия и Украйна с думите: Смесен хор „Черноморски звуци“ и „Музикален свят - Балчик“ организират този фестивал, за да го има. А за да го има, трябва да подкрепяме децата. Ето защо останалите три хора получават диплом „Бъдещето на Европа“.

Специалната награда на Народно читалище "Паисий Хилендарски 1870" за опазване и развитие на хоровата традиция в българския фолклор отиде при хора при Ансамбъл "Гоце Делчев" - София с диригент Марек Дяков.

Домакините от хор "Черноморски звуци" по традиция избират мис и мистър фестивал. Тази година това са Мартина Шикшюйте от Литва и Алексей Карпов от Русия. Победител във фотоконкурса, който се провежда в рамките на фестивала с публикуване на снимки от участниците във фейсбук, стана Мартин Кръстев.

Фестивалът „Черноморски звуци“ се проведе от 7 до 11 юни под патронажа на Министерството на културата на сцените на Народно читалище „Паисий Хилендарски 1870“, Туристическо-информационен център "Мелницата", Културен център "Двореца", открита сцена „Мистрал“ и беше закрит тази вечер в центъра на Балчик с участието на 22 хорови състава от 10 европейски държави. Със събрани от рекламни материали и дарени средства бе подкрепена и инициативата „Piano24“ за закупуване на концертен роял за община Балчик.

Събитието, в което се включиха повече от 600 певци, бе предавано на живо в интернет през всичките фестивални дни.

Първи конкурсен ден.

Втори конкурсен ден.

Чуйте в звуковите файлове репортажите на Ирена Гъделева - специален пратеник на БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14