Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2016": Награда "Юбилей" за проф. Петър Льондев

Снимка: личен архив

В поредица Ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 18 април 2017 година в препълнената с публика зала "България".


Наградата в категория "Юбилей" бе връчена на проф. Петър Льондев - композитор, фолклорист, педагог.

Петър Льондев е роден през 1936 година в Харманли. Завършва Музикалната академия (тогава Българска държавна консерватория) с музикална фолклористика при проф. Стоян Джуджев и композиция при проф. Александър Райчев. Повече от 30 години работи като научен сътрудник в Института по музикознание при БАН. Записва и нотира над 40 000 народни песни и инструментални мелодии. Автор е на книги и студии.

Проф. Льондев работи в областта на детската и хоровата песен - автор е на над 900 песни за най-малките, отличавани на конкурси и фестивали. Пише песни за „Мистерията на българските гласове". Изпълнители на негови произведения са американският джазмен Чик Къриа, рок групата Deep Purple, сакс квартет „Аполо". Песента му „Кавал свири" през 1989 г. получава наградата „Грами" в Лос Анджелис.

Творческият път на Петър Льондев е тясно свързан с музикалния живот на Сливен. В далечната 1977 г. той съставя, редактира и издава два сборника с народни песни от Сливенския край. Една от големите творчески връзки на композитора с професионалното музикално изкуство на Сливен е двегодишното му участие в дейността на Ансамбъла за народни песни и танци като негов директор и главен художествен ръководител. Петър Льондев е тясно свързан и с двата сливенски хорови състава - смесения хор „Добри Чинтулов" при читалище „Зора 1860" и детския хор „Дружна песен". През последните няколко десетилетия той създава безвъзмездно за двата колектива над 30 хорови песни. С най-известната хорова песен на композитора „Ерген деда", хор „Чинтулов" е завоювал няколко международни награди.

В периода 2011-2014 г. е председател на Съюза на българските композитори.

Чуйте в звуковия файл интервю с проф. Льондев след награждаването му с приза "Юбилей" в националната анкета "Музикант нагодината 2016".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14