Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследството на Георг Филип Телеман

| обновено на 05.07.17 в 17:52
Георг Филип Телеман (1681-1767)






Георг Филип Телеман е роден на 14 март 1681 година, умира преди 250 години - на 25 юни 1767 г.

Съвременик на Бах, Хендел и Вивалди, които са и близки негови приятели, той всъщност е значително по-популярен от тях - неговите творби по-често се изпълняват на концертния подиум и в оперинте театри, познат е в цяла Европа. Телеман пише произведения във всички жанрове, познати по онова време в музикалния свят. Според последните проучвания именно той е най-плодовитият композитор, живял досега - достоен за книгата на Гинес с над 6000 творби.

За Телеман Ромен Ролан пише “Автобиография на една забравена знаменитост“:
Каквото и да е нашето съждение за качеството на творчеството му, не може да не се поразиш от феноменалната продуктивност и удивителна жизненост на този човек, който от 10 до 86-годишна възраст пише музика с неуморен стремеж и радост.

Творчеството на Телеман е необятно:1043 са кантатите, написани от него, сред тях - 20 са само годишните цикли от духовни кантати, 44 опери, 46 пасиона, 700 песни, 600 увертюри, 600 сюити, 170 инструментални концерта, много творби за клавир, квартети, камерни ансамбли - количеството е поразително голямо, но за съжаление много от произведенията му са безвъзвратно загубени - унищожени, особено по време на Втората световна война.

И след огромната слава, с която се ползва в своето време, през XIX век Телеман е напълно забравен. Творбите му не се изпълняват и само една статия, посветена на него в „Универсалната биография на музикантите“ на Фетис през 1835 година припомня името му. Тази забрава продължава цял век, даже в Енциклопедия Британика от 1911 година не се споменава за него. Интерес към творчеството му се поражда отново в първите десетилетия на ХХ век, започват да се издирват и проучват задълбочено творбите му, да се преоткрива тяхната стойност. През 80-те години музикалният историк Джейсън Грант открива над 3000 от неговите произведения в различни архиви и Телеман отново става популярен, а творчеството му заема полагаемото му се място в световната музикална литература.

Чуйте в звуковите файлове интересни факти от биографията на композитора, на когото посвещаваме тази поредица в рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14