Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Война=страх в „Екзекутор 14“ от Адел Хаким

БНР Новини
Истории за война съществуват откакто има истории за хора. Една от най-старите литературни теми, войната, е трайно кодифицирана в човешкото въображение (и човешката дейност) заедно с темите за живота, смъртта, крехкостта на съществуването.
Едни от основополагащите за световната цивилизация истории са военни - „Илиада“, „Одисея“, дори в шумерския епос „Гилгамеш“ присъства грандиозно сражение с враг, който трябва да бъде победен.

Две са крайностите в представянето на войната в популярната култура и изкуство.
От една страна – свръхостойностяване на агресията под прикритието на големи императивни категории като чест, достойнство, дълг, мъжество. Войната е епическа и като такава е разделител за идентифициране между „Доброто“ - ние - и „злото“ - другите.
Втората наративна пътека и подход към войната се раждат благодарение на хуманизма на Ренесанса. Макар че и в някои антични текстове смъртта от война е трагедия, самата война е нужна, осъдителна, но задължителна. Категориално антропоцентризмът на Новото време дава цена на живота, а войната става гротескна, става страшна, отнемаща.

„Екзекутор 14“ от Адел Хаким е екзистенциалистки разрез на човешката психика, на налудничавия продукт, в който съзнанието се превръща благодарение на ужаса, преживян от войната. Война, впрочем, без ненужно натоварване с топоними от реалния свят, защото водещите я две фракции са фиктивни. В обществото на перфектната война или си адамит, или зеелит, нищо различно.

Моноспектакълът на Адел Хаким, френски автор, роден в Кайро, Египет, е написан през 1991г. Историческoто време на: Първата война в Залива; Гражданската война в Руанда; Десетдневната война между Словения и остатъците от Югославия; Гражданската война в Алжир; Гражданската война в Сомалия (продължаваща и сега). И още други. Адел Хаким описва всички тях в една пиеса - „Екзекутор 14“. Категорично най-големите жертви от кървавите конфликти, са тези, които остават живи в края им. Слушайте на 30 юли от 16 часа, по програма „Христо Ботев“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30