Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбанаси като лятна фестивална дестинация

Магията на музиката в Арбанаси

В последните седем години през август село Арбанаси е място за среща на музиканти и любители на музиката от цяла Европа, които споделят помежду си уникални преживявания. Отличната акустика на църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ и магията на стенописите осигуряват идеалната обстановка за интимни концертни вечери. 

В тази пленителна обстановка и през 2017 година ще бъдат представени три програми с отбрана камерна музика - на 8, 10 и 12 август.

Осмото издание на фестивала Arbanassi Summer Fest ще бъде домакин на музиканти от България, Германия, Великобритания, Армения и Белгия. Поканата отправят артистичните директори
Юлита Фъсева и Димитри Местдаг – музикантско семейство с особен афинитет към камерното музициране.

Юлита и Димитри се запознават в оркестъра на Антверпен - вече 15 години са не само колеги, но и семейство. Израснала в музикантско семейство, самата тя избира да свири на контрабас. Учи в Германия, после Белгия става неин дом. Димитри пък седи съвсем наблизо до нея в оркестъра, защото свири на обой и английски рог. Двамата са запленени от Арбанаси, където Юлита е прекарвала ваканциите си в детството, а съпругът й усеща магията на църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ и предлага да изнасят концерти там. Двамата решават да опитат дали Арбанаси може да се превърне в лятна фестивална дестинация и успяват – сега много хора идват специално за събитията през август и се наслаждават едновременно на музиката и на невероятната атмосфера на етнографския комплекс.

Чуйте в звуковия файл интервю с Юлита Фъсева и Димитри Местдаг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14