Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци пресъздадоха битката при Ахелой

Снимка: Радио Шумен

Годишнината от битката при Ахелой беше отбелязана днес край Омуртаговия мост до Велики Преслав с освещаване на бойните знамена и мащабна възстановка на историческите събития от преди 1100 години. 

Организатори на проявата са и участници от регионалните клубове "Традиция" от цялата страна. Археологическият музей във Велики Преслав, народно читалище "Развитие 1874" и местната общинска управа. Близо 80 души се включиха в едночасовата възстановка на битката, която, според летописци, е една от най-важните в българската история. Някои от участниците споделиха, че  техният стремеж е за възраждане на българщината и българския дух.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14