Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът "Панагия" започна в Кюстендилско с ритуално замесване на пити с мълчана вода

Със замесване с така наречената "мълчана вода" на Богородична пита в двора на манастира "Св.Лука" над с. Граница в Кюстендил започна празникът “Панагия” или "Въздигането на хляба", съобщават от отдел "Култура" на Общината. Празникът се провежда за десета поредна десета година, а кулминацията е на 15 август  Голяма Богородица. 

По нашенската и православната традиция възрастни жени показаха на девойки момичета, участвали в конкурса "Мис пролет 2017", как се замесват питките. Мълчаната вода те наляха от чешмата в двора на светата обител. Докато водата се налива и носи, никой не говори и всичко е едно тайнство. Кандидат-миските довършиха питите, които след това бяха украсени с просфорни печати и изпечени в подници.

Българи, които от години са на гурбет в САЩ и Канада, гледаха с искрен интерес ритуала по замесването на богородичните пити, каза шефът на отлед "Култура" Дима Укалска.

Празникът Панагия продължава в понеделник с откриване на иконографска изложба от 40 творби на деца от Ателие "Млади зографи" в залата на Килийното училище.

Снимки: Светлана Димитрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14