Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ни най-магическото издание на "Беглика фест"

Неравноделните ритми вдъхновяват певицата от Нова Зеландия Туи Мамаки, която открива първата вечер на фестивала

Туи Мамаки, снимка: Ирина Недева

Под мотото "Пресътворение" от днес до 27-и август "Беглика фест" ще съчетае магията на музиката и природата.

Новозеландската певица Туи Мамаки (Tui Mamaki), която живее и твори в София е първата, която ще излезе под откритото небе и звездите до язовир Голям Беглик тази вечер.  Тя е позна на българската клубна сцена от участията си с Kottarashky & The Rain Dogs. Новият й самостоятелен албум е вдъхновен от българския фолклор. Малко преди да отпътува за язовир "Голям Беглик", Туи беше специален гост в предаването "Преди всички" и сподели как става така, че преди три години животът я отвежда до страна, толкова отдалечена от родната й Нова Зеландия.

Бях дете, когато чух "Мистерията на българските гласове" на един диск и бях дълбоко впечатлена от енергията на тези гласове. Това беше първият ми опит в разбирането на мощта на музиката. Най-вече в женските гласове.

Малкото момиченце, което се впечатлява от "Мистерията на българските гласове", расте в дома на театрали, които в дома си имат музика от целия сват.

Аутеаруа  е оригиналното наименование на Нова Зеландия, което в превод най-често се превежда със земята на дългия бял облак.  Кога и как Туи решава да дойде до България от толкова далеч - от другата страна на земята?

В един момент си помислих за живота си до тогава и за това което бих сжалявала най-мнго ако изпусна в този живот. И едно от тези неща беше да отида толкова далеч - на това място България. Нямах никакъв контакт със страната ви. Един единствен е-мейл адрес. На Никола - т.нар. Котарашки, с когото се бяхме намерили в My space, и дойдох през 2011 г. За да опитам да вкуся от вашия фолклор и култура и ето ме още съм тук, така започна една история, която си остава недовършена. Тук съм...

Туи се вдъхновява от философията на тези арт фестивали, които търсят допирните точки между изкуството и природата. 

Снимка

Най-вълнуващото обаче за Туи са човекът и музиката, като начин да празнуваме живота и човешкия потенциял в полето на любовта.

Политически ми е трудно да се позиционирам по отношение на всяко едно отделно нещо, защото има много неща, които не знам, а ситуацията е много динамичена в политическо отношение в днешно време. Затова се надявам да оставам извън политическото, а близо до поетическото, до поезията...

Туи потъва в дълбоките води на българския фолклор. Знае ли вече как да плува в тях?

Не мисля, че знам как да плувам. Мога да ритам, нали знаете как едно дете се учи да плува, първо кучешката да рита с крачетата. Всичките ми нови песни, които създавам тук в България в последните две години са вдъхновени от ... неравноделни ритми. Но това е само началото, а чувствам че това ще е приключение за цял живот. Така че няма как да кажа, че знам как да плувам в дълбоките води на българския фолклор.

Със смях Туи споделя, че за нея е особено удоволствие да е първата, която ще открие фестивала, даже преди официалното начало.

Мой ще бъде първият звук. Ще свиря с малката ми китара някои от моите собствени композиции. Повечето са на английски, но са вдъхновени от звуците, които чувам тук, както и някои аранжименти на народни песни, но на моята китара. Така че всеки, който иска, е добре дошъл да се забавлява или посмее.

 
Снимка

Музикалната програма на фестивала в тазгодишното му издание обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз и аудио-визуалното изкуство. Потапяйки ни в мистичен свят, музиката на "Беглика" разкрива нови пространства и ни пренася на пътешествия във времето, културите и различните местонахождения на тялото, ума и духа, обещават организаторите. Музиката на голямата сцена ще утихва малко след полунощ, а музикалните емоции ще продължават в по-интимна акустична атмосфера около беглишките огньове.

В предаването "Преди всички" Виктор Димчев изрази увереност, че ни очаква най-магическото издание на фестивала:

Тази година "Беглика" се пресътворява и наново заживява своя весел живот. Около месец строят работилнички с полумагически същества - цветни, шарени места, където хората могат да потърсят парченце от себе си или да намерят парченце от други хора, да чуят красива музика и да се потопят в магията на този приказен язовир и поляните, които носят толкова много спомени и всичко е свързано с толкова много красиви неща.

Със сигурност това ще е най-магическото издание на "Беглика" до този момент, тъй като музиката сякаш ще се слее с обкръжаващата среда и за първи път ще потопим гората и музиката в едно общо темпо с онези, които са дошли, за да се насладят на "Беглика".

Форум е специалното място за дискусии и презентации на "Беглика фест" 2017 – то събира темите за устойчивото развитие, климатичните промени, чистата храна, опазването на горите, защитата на зелените градски пространства и съхраняването на културното наследство.

Още за "Беглика фест", както и песента, която Туи Мамаки е научила от своята баба и изпя специално за прогрома "Хоризонт", можете да чуете в материала в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

"Беглика фест 2017" започва край Батак

"Беглика фест 2017 - Пресътворение" започва от днес и ще продължи до 27 август.  Фестивалът се провежда ежегодно от 2008 година до сега. В края на лятото той събира на поляните в южната част на язовир Голям Беглик край Батак общност от съмишленици -..

публикувано на 23.08.17 в 09:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14