Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запознайте се с изявени студенти от Музикалната академия

НМА стара сграда
Снимка: НМА

В разгара на лятото висшите учебни заведения у нас продължават да привличат нови студенти. Кризата в музикалното образование е очевидна - в специалности, за които преди години са кандидатствали десетки ученици, сега почти няма желаещи - много от младите хора отиват да учат в чужбина, а други се отказват от музикалните занимания заради ниското заплащате и все по-западащия престиж.

Има много обективни обстоятелства, които водят до това, че няма достатъчно кандидати. Примерно, един огромен проблем е демографската криза. После, в някаква степен, загуба на престижа да си музикант в днешно време. Нашите родители по друг начин са ни възпитавали и когато аз съм каднидатствала бяхме над сто пианисти, сега са 13, сподели проф. Борислава Танева – заместник-ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София. Новото ръководство на Академията търси начини за привличане на чуждестранни студенти, както е в повечето големи европейски учебни заведения.

Музикалната академия започна кампания във Фейсбук и потребителите на социалната мрежа вече могат да се запознаят с изявени студенти чрез кратки интервюта.

Чуйте повече в звуковия файл – в интервюто с проф. Борислава Танева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14